Garam Masala Nedir, Hangi Ülkeye Özgü Bir Baharattır?
Eskiden hazır garam masala baharatı bulmak hayli zordu. Ancak şimdilerde her yerde bulmak ve yemeklerde kullanmak oldukça kolay. Garam masala, genellikle kişniş tohumu, kimyon, tane karabiber, kakule, kişniş, karanfil, tarçın gibi baharat tohumlarından oluşan bir karışım. Unutma şefim, garam masalanın içindekiler değişiklik gösterebilir. Bazı karışımlarda çörek otu ve toz zencefil de eklenebilir. Ancak hepsinin temeli neredeyse aynıdır.
Garam masala kelime olarak “Acı baharat karışımı” demektir. Özellikle Hindistan ve Güney Asya mutfaklarında oldukça popülerdir. Hindistan’da ise özellikle Punjabi bölgesine has ve ait olan bu karışımın kokusu çok çarpıcıdır. Hindistan’ın dışında; Pakistan, Nepal, Bangladeş ve Sri lanka mutfaklarında da kendisine sağlam bir yer edinmiştir. Girdiği yemeklerin kokusu o kadar etkileyicidir ki adeta büyülenmiş gibi olursun. İçerisinde oldukça farklı baharat tohumları bulundurduğu için vücut ısısını arttırıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı bir etkisi olduğu da söylenir.
Garam Masala Baharatı Nerede Kullanılır?
Garam masala baharatı kırmızı ve beyaz ete çok yakışır. Özellikle de tavuk ve hindi eti ile birlikteliği müthiştir. Bu baharatı dilersen etin marinasyon aşamalarında, dilersen de pişirme aşamalarında kullanabilirsin. Fırında pişirmek istediğin sebzelerin üstüne gezdirebilir ve onlar fırında pişerken tüm ortamı saracak olan baharat kokusunun keyfine varabilirsin.
Garam masala hamur işlerinde de kullanılır. Zeytinyağıyla karıştıracağın bir miktar garam masala baharatı, hamur işine başka bir derinlik katar. Ancak garam masalanın çorbalara, pilavlara ve sebze yemeklerine kattığı lezzetten bahsetmemek olmaz. Bakliyatlardan hazırlanan mercimek ya da nohut ağırlıklı salatalarda zeytinyağı ile karıştırıp kullanabileceğin garam masala, salatana anlam katar. Ayrıca patates her baharatla çok yakıştığı için garam masala ile patatesi, yine benzer şekilde balkabağını da birleştirebilirsin.
Sana fikir olabilecek bu önerilerle beraber çok daha güzel lezzetler çıkaracağından eminiz şefim. Şimdiden ellerine sağlık!