Zerdeçalın görüntüsü zencefille aynıdır. Tek farkı koyu sarı rengidir. Yemeklerde taze olarak ya da kurutulup ufalanmış toz haliyle kullanılabilir. Kullanırken aman dikkat et! Çünkü o güçlü sarı rengi ellere ve tüm yemeğe geçer. Pilavlarda bolca kullanılan zerdeçal Hint safran olarak da bilinir.
Peki bu sarı baharatı nasıl yemeklere dahil edebilirsin? İşte sana birkaç ipucu!
1. Omlete ekleyebilirsin. Çırpılmış yumurtaya bir tutam zerdeçal ekleyerek omletinin aromasını zenginleştirebilirsin. Eğer zerdeçal kullanmakta yeniysen bu deneme senin için çok uygun. Çünkü yumurtanın sarı rengine ve lezzetine zerdeçal son derece uyum sağlar.
2. Sotelenmiş sebzelere katabilirsin. Zerdeçal sebzelere hem renk hem de doku verecektir. Bu baharat özellikle karnabahar, patates ve kök sebzelerle çok yakışır.
3. Pilava ekleyebilirsin. Zerdeçala Hint safranı dendiğinden bahsetmiştik. Pilavına zerdeçal ekleyerek safranın o nefis sarı rengini daha ekonomik bir şekilde elde edebilirsin. Yüzyıllardır pilavlarda kullanılması boşuna değil. Pirincin nişastalı yapısıyla bu özel baharatın aroması çok iyi gider.
4. Yeşilliklerle deneyebilirsin. Özellikle vejetaryen yemekler hazırlarken biraz renk biraz parlaklık katman her zaman iyi bir fikirdir. Ispanak, karalahana ya da pazı gibi yeşilliklere serpeceğin bir kaşık zerdeçal besin değeri açısından fayda sağlarken, yemeğinin lezzetine de lezzet katabilir.
5. Çorbalarda kullanabilirsin. Zencefil gibi zerdeçal da vücut ısısını yükselten bir baharattır. Bu özelliğini çorbalarını daha iç ısıtan bir kıvama getirmek için kullanabilirsin. Bir tabak sebze ya da tavuk çorbası altın rengi zerdeçal ile karıştırıldığında içleri ısıtır, şifa olur!
6. Smoothie’lere karıştırabilirsin.Taze zerdeçal kökü özellikle meyve suları ve smoothie'ler için mükemmeldir. Eğer tazesini bulmazsan üzülme çünkü bir tutam öğütülmüş hali de iş görür. Hafif keskin tadı smoothie’lere çok uyum sağlar. Ayrıca zerdeçal besin değeri son derece yüksek bir baharattır. Böylece bu sağlıklı içeceklere çok iyi bir antioksidan ekleyerek daha faydalı hale getirirsin.
7. Çayını hazırlayabilirsin. Sindirimi kolaylaştıran zerdeçal son derece şifalı bir bitkidir. Rahatlatıcı bir içecek yapmak için hindistan cevizi sütü ve bal ekleyerek nefis bir çay hazırlayabilirsin. Zerdeçallı latte hazırlamak da son dönemin trendlerinden. Süte kattığı parlak sarı renkten dolayı altın süt olarak da adlandırılan bu nefis içeceğe keyfine göre bal, tarçın, karanfil, muskat gibi baharatlar ekleyerek biraz daha deneysel tatlar yakalaman mümkün.
Knorr Sebzeli Çeşni 750GR
Yemeklerinizin lezzetine lezzet katmak için farklı sebze ve baharatlarla harmanlanmış Knorr Sebzeli Çeşni!
Daha Fazlasını Görüntüle