Bitkiler artık mutfakta başrolü üstleniyor
Yemek pişirme sahnesinde bitki bazlıdan bahsedildiğinde, bu, moda olan bitki bazlı mutfak eşyaları anlamına gelir. Bu Food-Trend¹ bitkiler, tabakta ana rolü oynuyor. Sebzeler, tahıllar ve meyveler ön plana çıkar ve bir yemeğin ana malzemeleridir. Balık ve et de küçük, hoş bir garnitür haline gelir. Ayrıca, balık ve et de giderek artan bir şekilde tamamen bitkisel içeriklerden elde edilen ürünlerle değiştirilebilir. Çünkü giderek daha fazla insan daha az etle daha sağlıklı ve bilinçli beslenmeyi tercih ediyor. Son 30 yılda kişi başına et tüketiminin 6,6 kg düşmesine şaşmamak gerek.²
- Almanya'da 42 milyondan fazla flexitarian sadece ara sıra et yemektedir.²
- 8 milyondan fazla vejetaryen et içermeyen bir diyet izlemektedir.²
- Yaklaşık 1,3 milyon vegan yumurta, bal ve süt ürünleri gibi hayvansal içerikli ürünleri tamamen reddetmektedir.²
Sebze mutfağı proteinler açısından zengindir
Sağlık bilincine sahip konuklar, balık veya etle yapılan bir yemek kadar yüksek kalitede protein, vitamin ve yağ içeren bitki bazlı yemekler ararlar. Bunun için çok iyi bitki kaynakları vardır:
- Çeşitli fasulye, mercimek veya soya gibi baklagiller ile tohumlar ve fındık protein açısından zengindir
- Arpa gibi tam tahıl ürünleri veya kinoa, amarant ve karabuğday gibi tahılgiller bitkisel proteinle doludur
- Meyve ve sebzeler C ve A vitaminleri, potasyum, magnezyum ve lif gibi besin maddeleri sağlar
- Mantar ve karanfil gibi yenilebilir mantarlar mükemmel bir D vitamini kaynağıdır.
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler,, fındık ve tohumlar demir sağlar
- Lahana ve badem iyi kalsiyum kaynaklarıdır
- Algler birçok sağlıklı protein, vitamin ve mineral içeren düşük kalorili deniz yeşilidir.
- Tekli ve çoklu doymamış yağlar bitkisel yağlarda, kabuklu yemişlerde ve tohumlarda bulunur.