Nedir, Ne Değildir: Zencefil Ne İşe Yarar?
Zencefil ince yapraklı, otsu ve farklı bir çiçekli bitki. Ancak zencefilin özellikle kök kısmı kullanılıyor. Faydaları ve işe yaradığı yerler ise saymakla bitmeyecek kadar çok. O faydalara bir göz atalım:
- Sindirim sistemi için yararlı bakterilerin çoğalmasını destekler ve böylece gaz oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
- Hamileliğin ve kemoterapi tedavisinin getirdiği mide bulantılarının hafiflemesine etkisi vardır.
- Kolesterol oranını düşürücü özelliği vardır. Yüksek kolesterollü yiyeceklerle birlikte kullanıldığında da kolesterolün düşürülmesine katkı sağlar.
- Güçlü bir antioksidandır.
- Kalp kaslarını güçlendirir ve romatizma tedavisinde destekleyicidir.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Grip, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır.
- Adet sancısının ve adet kramplarının azalmasında etkilidir.
Pek çok faydası ile çok işe yarayan bir bitki olan zencefilin nerelerde kullanıldığına da bakalım.
Yemekte mi Tatlıda mı: Zencefil Nerelerde Kullanılır?
Toz olarak, taze olarak ya da kurutulmuş olarak tüketilebilen zencefilin kullanıldığı yerler de oldukça fazla. Hem faydası hem şifası hem de aromatik lezzeti ile sofralarda ve mutfaklarda kendine yer bulan zencefille neler yapabilirsin bir bakalım şefim:
- Toz haline getirilmiş halini ya da taze halini bitki çaylarında kullanabilirsin.
- Özellikle Hint mutfağında bolca kullanılan bir baharat olan zencefil, et yemeklerine ve çorbalara lezzet katar.
- Et sote yaparken bir tutam toz zencefille bambaşka bir aroma elde edebilirsin.
- Sebze çorbalarında rendelenmiş taze halini ya da yine toz halini kullanabilirsin.
- Salata soslarına biraz taze zencefil ekleyerek bambaşka bir ferahlık elde edebilirsin.
- Kahvaltılarda yoğurt, bal ve toz zencefili karıştırarak güne çok daha enerjik başlayabilirsin.
- Turşusunu yapabilir, istediğin zaman bir kavanozun içine hapsettiğin o tazecik zencefilleri kullanabilirsin.
- Reçelini yapabilir ve mis kokulu tatlılar, kekler, pastalar yaparken faydalanabilirsin.
- Toz ya da tazesinin rendelenmiş halini özellikle kurabiyelerde kullanabilirsin.
- Kurutulmuş zencefillerle aromatik ve lezzetli içecekler hazırlayabilirsin.
Kısacası şefim, kullanım alanı oldukça fazla olan zencefille yapabileceklerin senin hayal gücün kadar sınırsız.
Zencefil Nasıl Saklanır, Taze Zencefil Nasıl Kullanılır?
Zencefili saklamanın yolları, çeşidine göre değişebilir. Toz zencefili, kur ve cam bir kavanozda oldukça uzun süre saklayabilirsin. Keza aynı şekilde kurutulmuş zencefili de güneş almayan kuru bir ortamda kolayca muhafaza edebilirsin. Taze zencefili en iyisi alır almaz tüketmek ancak bir süre saklamak istersen kabuklarını soymadan, kuru bir peçeteye sarabilir ve buzdolabında 21 gün kadar saklayabilirsin.
Taze zencefili çaylarda, tatlılarda, salata soslarında, turşusunu yaparak veya reçelini yaparak da kullanabilirsin.
Zencefil Yemeklerde Nasıl Kullanılır, Çorbalara Katılır mı?
Zencefili yemeklerinde kullanmak onlara bambaşka bir boyut kazandıracak. Derinliği, aroması ve ferahlığı ile seni çok şaşırtacak bir baharat olan zencefil, çoğu yemeğe de çok yakışır. Özellikle uzak doğu mutfağında neredeyse her yemekte kullanılır. Özellikle tavuk ve et yemeklerinde zencefille harikalar yaratabilirsin. Aynı şekilde sebze sotelerinde kullanacağın bir miktar toz zencefil, yemeğine farklı bir nota ekleyecektir.
Zencefil kök bir baharat olduğu için, kök sebzelerden hazırlanan çorbalarla çok iyi uyum sağlar. Havuç, patates ve hatta balkabağı ile çok iyi bir birliktelik sağlayan zencefili tariflerinde kesinlikle denemelisin.
Zencefil kullanımı yemeklerine damak çatlatan bir lezzet ve farklı bir aroma da katacak. Unutulmayacak lezzetlere sen de zencefille imzanı atabilirsin şefim!