Kakule Nasıl Kullanılır?
- Kakule en çok içeceklerde, çay ya da kahve aromasını desteklemek için kullanılır.
- Kakule eğer çay olarak kullanılmak istenirse kakule taneleri demlenebilir, bal ve limonla zenginleştirildikten sonra tüketilebilir.
- Sıcak çikolataya da hoş bir aroma katar.
- Kakule sadece sıcak içeceklerde değil tatlılarda da kullanılır. Özellikle çikolatayla uyumu enfestir. Çikolata kremasına eklenecek bir miktar toz kakule, benzersiz bir lezzet ortaya çıkarır.
- Asya mutfağında kakule, balık ve baklagil yemeklerinde sıkça kendisine yer bulur.
- Kakule bitkisinin yapraklarından elde edilen aromatik yağlar ise parfüm, kozmetik ve ilaç sektörlerinde kullanılır.
Kakulenin Faydaları Nelerdir?
Kakule ne işe yarar ve bu küçük yeşil meyvelerin faydaları nelerdir, birlikte inceleyelim şefim.
- Sindirimi desteklediği düşünülen kakule, hazımsızlık gibi sorunlara destek olmak için kullanılan bir baharattır.
- Ferah aroması ile ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur.
- Hafızayı ve zihni güçlendirmeye de yardımcı olduğu söylenen kakulenin aynı zamanda afrodizyak etkiye sahip olduğu da rivayet edilir.
Kakule Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Kakule bahsettiğimiz gibi en sık çayda, kahvede ve diğer sıcak içeceklerde kullanılır. Bunların dışında et yemeklerinde, bazı reçel çeşitlerinde, hamur işlerinde, bazı balık yemeklerinde ve bakliyat yemeklerinde de kakule kullanılabilir. Kakulenin aromatik kokusu hangi yemeklerde ve hangi reçetelerde enfes lezzetler bırakır, birlikte bakalım şefim.
Ramazan ayında hem susuzluğu gideren hem de tüm gün aç kalan mideyi rahatlatan Ramazan şerbeti, çok eski zamanlardan beri tercih edilen bir içecektir. Kakule, bu şifalı ve çok lezzetli içeceğin olmazsa olmaz malzemelerindendir.
Portakal ve Tarçınlı Tatlı Kabağı Püreli Vanilya Mus Çikolatalı Gevrek ile
Balkabağı, tarçın, portakal kabuğu ve kakulenin harika uyumu, bu nefis tatlı tarifinde damakları şenlendirir. Vanilyalı mus da tatlının lezzetini perçinler.
Dana Etli Vietnam Usulü "Pho Bo" Çorbası, Soya Filizi ve Yeşil Soğan İle
Et yemeklerine de oldukça yakışan kakule, bu tarifte kişniş, zencefil, tarçın, karanfil gibi başka baharatlarla da buluşur ve ortaya mis kokulu enfes bir yemek çıkar.
Asya’dan çıkıp tüm dünyaya yayılmış olan bu yeşil küçük baharat, hem şifa hem de lezzet dağıtır. Usta ellerde gerektiği şekilde kullanıldığında yemeklere enfes tatlar katarken onu hazırlayan şefi de gururlandırır. Sen de en özel tariflerinde, en güzel menülerinde bu eşsiz baharatı kullanarak fark yaratabilirsin şefim.