Kimyonun Faydaları Nelerdir?
Kimyon hem baharat hem de çay olarak kullanılabilen oldukça şifalı bir bitki. Kimyon tohumlarının soğuk preslenmesi ile elde edilen kimyon yağı da cilt bakımında ve kozmetik sanayisinde kullanılır. Bunların yanı sıra kimyonun diğer faydalarına da bir bakalım:
- Kimyonun içerisinde bol miktarda demir bulunduğu için kansızlık tedavisinde yardımcı olarak kullanılır.
- Kanser düşmanı bir diğer baharat olan kimyon, yemeklerde olması gereken miktarlarda kullanıldığında vücudu kanserli hücrelere karşı korumada etkilidir.
- Kimyonun mide asidini dengeleyici ve hazımsızlığı giderici bir özelliği vardır.
- Eski zamanlarda enfeksiyonlara karşı ilaç olarak da kullanılırmış. Özellikle soğuk kış günlerinde grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklık için yemeklere kimyon eklenebilir.
- Metabolizmayı da hızlandırdığı için kilo alımına engel olmaya yardımcı olabilir.
- Lif açısından oldukça yüksek değerlere sahip olan kimyon, kabızlık problemi yaşayanlar için etkilidir.
- Sindirim sistemini düzenlerken kas ve kemiklerin gelişmesine de yardımcı olur.
- Bağışıklığı destekler ve yüksek kolesterolün düşürülmesinde etkisi vardır.
Gördüğün gibi şefim, kimyonun faydaları saymakla bitmez. Sen de bu faydalı baharatı yemeklerinde bolca kullanabilirsin.
Kimyon Nasıl Kullanılır?
Kimyonu yoğun aroma olmasını istediğin her tarifte kullanabilirsin şefim ancak daha spesifik örneklere ihtiyacın varsa aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurabilirsin:
- Kimyon ile et ve balık marine edilebilir.
- Mutfağımızın vazgeçilmezi olan sucuğun baharat karışımının içinde kimyon vardır.
- Arap mutfağının en bilindik mezelerinden birisi olan falafelin olmazsa olmaz malzemesidir.
- Avrupa’da pek çok ekmek kimyonlu olarak üretilir ve bu özellikle tercih edilir.
- Bizim mutfağımızda; içli köfte harcında, kısırda, köftede, nohut ve fasulye gibi bakliyat yemeklerinde kimyon kesinlikle vardır.
Kısacası kimyonun nasıl kullanılacağı biraz da senin yaratıcılığına bağlı şefim.
Kimyon Nerede Yetişir?
Kimyon dünyada en çok Doğu Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerinin iklimini sever. Akdeniz bölgesinde çağlar öncesinden beri yetişen bir bitkidir. Fas, Mısır, Suriye, Hindistan, Meksika, Kuzey Amerika ve Şili de bu baharatın yetiştiği yerlerdendir. Ülkemizde ise en çok Konya ve Eskişehir civarlarında kimyon yetiştirilir.
En fazla 40-60 cm boyuna erişebilen kimyon bitkisi otsu bir bitkidir. Pembe ve beyaz çiçekler açar ve bizim yemeklerde kullandığımız kısmı bitkinin meyve kısımlarıdır.
Kimyon Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Kimyon keskin ve fark edilen bir baharattır. Güçlü aroması ile hangi yemeğe girdiği kolayca anlaşılır ve girdiği yemeğe de inanılmaz güzel bir lezzet ve aroma katar. Şimdi hangi yemeklerde kullanılır birlikte inceleyelim şefim:
- Kırmızı Mercimek Çorbası
Mutfağımızın en klasik çorbalarından birisi olan kırmızı mercimek çorbası, içerisine katılan kimyonun gaz giderici etkisi ile asla rahatsız etmeyen bir çorbaya dönüşür.
- Patates Salatası
Neredeyse tüm baharatların sevgilisi olan patates, kimyonla da çok yakışır. Kolaylıkla hazırlanan bir patates salatası kimyonun aromasıyla taçlanır.
- İçli Köfte
Özellikle Doğu ve Güneydoğu mutfağının bu nadide lezzeti, içerisindeki kimyon baharatı ile zirveye oynar ve tabii ki hazmı da kolaylaşır.
- Muhammara
En sevilen mezelerden ve kahvaltılıklardan birisi olan bu tarifi kimyonsuz düşünemeyiz.
- Fellah Köftesi
Akdeniz mutfağının etsiz ve çok sevilen tariflerinden birisi olan fellah köftesi içinde kimyon olmazsa olmaz.
- Nohut Salatası
Gaz yapıcı özellikleri ile nam salmış olan tüm bakliyatlar gibi nohut da kimyonu görünce bu özelliğini geride bırakır.
Mutfak kültürümüzün tamamen içerisine işlemiş olan bu nefis baharatın detaylarını ve kullanım alanlarını gördük şefim. Yeni tarifler, parmak yalatan lezzetler ve damak çatlatıp ilham veren reçeteleri bulmana umarız yardımcı olmuştur. Kimyonlu yemeklerin için artık söz sende!