Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Fesleğen Hangi Mevsimde Olur?

Fesleğen bol besinli toprakları ve ılıman iklimi tercih eden bir bitki. Kompozit gübre içeren bahçe toprağı kullanıldığı takdirde saksılarda ve kişisel bahçelerde de rahatlıkla yetiştirilebiliyor. Fesleğen tohumlarının ekiminin, soğuk ve don tehlikesi barındıran kış aylarında yapılmaması gerekiyor. Çünkü şiddetli soğuklar ve rüzgarlar, fesleğenin köklenmesini ve gelişmesini önlüyor.

fesleğen

Saksıda yetiştirilecek fesleğenin tohumları, mart ayında ekilebilirken bahçe fesleğenlerinin tohumlarının mayıs ayında ekilmesi öneriliyor. Tarla ve sera üretiminde de benzer koşullar geçerli. Yaklaşık bir hafta içinde köklenmeye başlayan fesleğenler yaz mevsimi boyunca hasat edilebiliyor. Sera üretiminde uygun koşullar sağlandığı takdirde hasat süresi de değişebiliyor. 

Hangi Fesleğen Yenir, Hangi Fesleğen Yenmez?

fesleğen

Fesleğen kendi içinde 160’tan fazla alt türe ayrılıyor. Bu nedenle tüm fesleğen türlerinin yenebilir olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak gastronomi alanında kullanılan belli başlı tüm fesleğen çeşitleri, insan sağlığı açısından herhangi bir risk teşkil etmediği için rahatlıkla tüketilebiliyor. Dilersen, mutfakta en çok kullanılan fesleğen türlerine birlikte göz atalım.

  • Fesleğen/reyhan/Ceneviz fesleğeni: Yaprakları taze ya da kurutulmuş şekilde reçetelere eklenebilen reyhan, aslında fesleğenin en sık karşılaştığımız çeşidi. İngilizcede “sweet basil” olarak adlandırılan, yeşil ve yuvarlak yapraklı bu tür, özellikle İtalyan mutfağının gözde malzemeleri arasında yer alıyor. Reçetede özel olarak bir tür belirtilmeden fesleğen yazıyorsa reyhanın kastedildiğini varsayabilirsin şefim. Meyan kökü ve karanfil aromalarını barındıran reyhan, diğer adıyla Ceneviz fesleğeni, pesto sos yapımında da sıklıkla kullanılıyor. 
  • Tarçın fesleğen: Mikro fesleğen olarak da bilinen bu tür, bitki henüz tam olgunlaşmadan ve keskin bir aroma kazanmadan hasat ediliyor. Hafif bir aromaya sahip olması nedeniyle tatlı reçetelerinde de kullanılabiliyor. 
  • Çalı fesleğen: En küçük fesleğen türlerinden biri olan çalı fesleğen sivri yapraklarıyla görünüm açısından çalıyı andırıyor. Saksıda ya da bahçede de rahatlıkla yetiştirilebiliyor. 
  • Tayland fesleğeni: Tayland fesleğenin aromasında anason notaları ön plana çıkıyor. Isıya maruz kaldığında da aroması kaybolmadığı için yemeklere pişme sürecinde eklenebiliyor. 
  • Mor reyhan: Genellikle kokteyl ve şurup yapımında kullanılan mor reyhanın yaprakları diğer türlere nazaran daha büyük. Ayrıca, mor pesto sosun başrolünü de bu tür üstleniyor. Mor reyhanın karanfil aroması baskın olduğu için bazı tatlı reçetelerinde de yer bulabiliyor. 

Fesleğen Hangi Yemeklerde Kullanılır?

fesleğen

“Fesleğen hangi yemeklere konur?” sorusuna senin için birbirinden lezzetli alternatifler hazırladık şefim. Elbette bu yanıtları dilediğince geliştirmek ve değişik lezzetleri buluşturmak tamamen sana kalmış. Ancak “Farklı reçetelerde fesleğen nasıl kullanılır?” diye düşünüyorsan ve biraz ilhama ihtiyacın varsa aşağıdaki önerilere göz atman yeterli. 

Somon Fümeli Bagel

Somon füme ve avokado, taze fesleğen ve reyhan yapraklarıyla buluştuğunda ortaya eşsiz bir lezzet uyumu çıkıyor şefim. Sen de bu uyumu misafirlerinin sofralarına taşımak istiyorsan somon fümeli bagel reçetesine mutlaka göz atmalısın. 

Fesleğenli Izgara Sebzeler

Fesleğenli ızgara sebzeler, hem hafif bir ana yemek hem de oldukça pratik bir garnitür olarak değerlendirebileceğin bir reçete şefim. Bu reçeteyi uygulamak için sebzeleri dilimledikten sonra fesleğen ve sarımsak tatlarının ön plana çıktığı bir marinasyonda bekletmen, daha sonra da ızgarada pişirmen yeterli. 

Fesleğenli Şarküteri Sandviç

Misafirlerinin ister kahvaltıda, ister öğle ya da akşam yemeğinde gönül rahatlığıyla tüketebilecekleri fesleğenli şarküteri sandviç, barındırdığı malzeme çeşitliliğiyle pratik ve doyurucu bir öğün sunuyor. Reçetenin gizli kahramanı olan pesto sos da fesleğen lezzetini tüm malzemelerle buluşturuyor. 

Fesleğenin mis kokusu ve enfes aromasıyla zenginleşen bu reçeteleri dilediğin zaman uygulayabilir, misafirlerine birbirinden lezzetli tabaklar sunabilirsin şefim. 

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu