Sağlıklı Bir Yumurta Nasıl Pişirilir?
Yumurtayı en sağlıklı şekilde tüketmek için onu nasıl pişirmelisin biliyor musun? Haşlama, tereyağında pişirme ya da kızartma... Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor. Yani bizim Türk usulü kahvaltımızda yer alana salatalık ve domates, aslında yumurtayla birlikte tüketildiğinde çok daha faydalı olmuş oluyor. Birden fazla yumurta tüketilecekse sarılarını yememekte fayda var. Yumurtaları sebzelerle birleştirip omlet yapmak ve az tuzla tüketmek ise besin değerini arttırıyor. Şimdi yumurta haşlama nasıl yapılır ona bir bakalım.
Soğuk Suda Yumurta Kaç Dakikada Pişer?
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın. Yumurta pişirme dakikası senin tercihine ve ihtiyacına göre değişir. Yumurta haşlama süre açısından birkaç dakikayla fark edebilir.
Kayısı Kıvamında Yumurta Kaç Dakikada Pişer?
Kayısı kıvamı pek çok kişinin en çok sevdiği ve tercih ettiği yumurtadır. Bu kıvamı tutturması biraz zor gibi görünebilir çünkü dakika hesabı yapmazsan ve pişirdikten sonra hemen soğuk suya atmazsan, yumurta pişmeye devam eder. Böylece istediğinden fazla pişmiş olabilir. Eğer yumurtayı çok erken çıkarırsan bu sefer de fazla cıvık bir yumurta ile karşılaşabilirsin.
Kayısı kıvamında yumurta için orta boy bir tencereye yumurtayı koymalı ve üstüne geçecek kadar su eklemelisin. Ocağın altını açmalı ve kaynamaya başladıktan sonra 4-6 dakika arası kaynatmalısın. Sudan aldığın yumurtaları kayısı kıvamını korumaları için hemen soğuk suya ya da buzlu suya koyarak pişme sürecini durdurmalısın.
Az Haşlanmış Yumurta Kaç Dakikada Pişer?
Az haşlanmış yani rafadan yumurta yapabilmek için kayısı kıvamındaki yumurta için yaptığın ilk işlemleri tekrarlamalısın. Yumurtaları bir yumurta haşlama tenceresine koymalı ve üstüne geçecek kadar su eklemelisin. Su kaynamaya başladıktan 3 dakika sonra yumurtaları suyun içinden almalı ve hemen soğuk suya ya da buz dolu bir kaba koymalısın. Böylece pişme prosesini durdurmuş olacaksın.
Rafadan yani az pişmiş yumurta, beyazı hafifçe pişmiş, sarısı da oldukça cıvık olarak kalmış olan yumurta demektir. 3 dakikaya tam olarak dikkat eder ve sonrasında hemen soğuk suyla pişmeyi durdurursan tam olarak bu kıvamı elde etmiş olursun.
Yumurta haşlamanın tüm püf noktalarını öğrenmiş oldun şefim. Sen de dilediğin tarif için istediğin kıvamdaki yumurtayı haşlayabilir ve doğru şekilde haşlanmış bir yumurtanın keyfine varabilirsin. Şimdiden ellerine sağlık!