Et alternatifleri de barbekü sezonunda konuklar arasında giderek daha popüler hale geliyor. Bu yaz onlara yeni bir şeyler verebilmeniz için size ipuçları ve ilham veriyoruz. Bu sadece haritanızda iyi görünmekle kalmaz, aynı zamanda kasaya da yansır.
Flexitarian: yeni hedef grubunuz
Almanya'da 42 milyon kişi zaten flexitarian diyetle beslenmektedir. Bu, kendileri ve çevreleri için iyi bir şey yapmak amacıyla etten mümkün olduğunca uzak durdukları anlamına geliyor. Bu durum restoranda da göze çarpıyor: Sipariş edilen tüm bitki bazlı yemeklerin %86'sı et yiyenler tarafından yeniyor. Özellikle esneklik yanlıları dışarıda yemek yerken deney yapmaya heveslidir ve orada da bitki bazlı bir yemek seçme eğilimindedir. Bu nedenle, siz ve yemekleriniz için büyük ve ilginç bir hedef gruptur.
Flexitarian: Bir trendden fazlası
Flexitarian kişiler genellikle öncelikli olarak hayvan refahı ile ilgilenmezler. Daha ziyade, diyetleriyle daha bilinçli bir ilişki onlar için önemlidir. Bu nedenle, et hala yenmektedir - sadece azaltılmıştır. Ayrıca, ister hayvansal ister bitkisel ürünler olsun, yedikleri ya da satın aldıkları gıdaların kalitesine daha fazla dikkat ediyorlar. Çevrenin korunması da, bilinçli olarak etten daha sık kaçınan birçok misafir için bir rol oynamaktadır. Çünkü hayvancılığın ve etin işlenmesinin çok fazla kaynak gerektirdiğini biliyorlar: Arazi, su ve elektrik. Bunların tüketimi, gıda endüstrisinde yüksek bir CO2 dengesi sağlar. Düzenli olarak bölgesel ve bitki bazlı bileşenler kullanmak CO2 etkisini azaltabilir.
İştah açıcı barbekü: Misafirleriniz için et alternatifleri
Burgerler, biftekler ve sosisler vejetaryen bir barbekünün olmazsa olmazlarıdır. Ne de olsa, doyurucu yemekleri tercih eden konuklarınızın da bundan tat almasını istersiniz. Soya bazlı et alternatifleri - örneğin tofu veya tempeh - seitan veya lupin, vejetaryen ve vegan ürünlerde etin tadı veya aromasının yanı sıra kıvamına da çok yaklaşmanızı sağlar.
Tofu ve seitan: Bu ipuçları etsiz ızgarada başarılı olmanıza yardımcı olacak
Tofu ızgarada çok yönlüdür. Kıvamı sayesinde marinatları mükemmel bir şekilde emer ve ona kendi kişisel dokunuşunuzu vermenize olanak tanır. Tofunun ızgaraya girmeden önce mümkün olduğunca sert olması önemlidir. Önceden dondurup ızgaradan kısa bir süre önce çözdürebilir veya kuru bir bezle birkaç saat boyunca bastırabilirsiniz. Söz konusu ızgara yapmak olduğunda, tofu biraz daha karmaşık bir hal alır. Neredeyse hiç bulunmayan yağ nedeniyle ızgaraya çabucak yapışır. Önceden yağ ile fırçalamak veya yağlı bir alüminyum tepsiye yerleştirmek hazırlanmasına yardımcı olur. Tofu ayrıca çabuk piştiği için çok yüksek sıcaklıklara tolerans göstermez. Bu nedenle, ızgaranın kenarına yerleştirmek en iyisidir.
Seitan, bitki temelli bir diyete başlamayı mümkün kılar. Kıvamı nedeniyle doğru hazırlandığında birçok et ürününü andırır. Bu et alternatifi ürünün temeli, tahıllardan nişastanın "süzülmesiyle" üretilen buğday proteini glütenidir. Geriye kalan, 100 g'da yaklaşık 75 g protein içeren algid, sünger benzeri bir kütledir. Bununla birlikte, fasulye veya nohut karıştırılarak estetik geliştirilebilir - bu da seitanın şekillendirilmesini kolaylaştırır. Bu yüzden sıklıkla vegan sosis seçeneği olarak kullanılır. Ancak seitan sosisleri ızgarada pişirirken akılda tutulması gereken bir husus, sosislerin ısıya karşı hassas olmaları ve çabuk pişmeleridir. Bu yüzden gözünüzü dört açsanız iyi olur.
Tofu ve seitan sadece hızlı pişirme süresi açısından değil, aynı zamanda marinasyondan kaynaklanan lezzet çeşitliliği açısından da ortak bir noktaya sahiptir. Tatları seçerek birçok farklı mutfak önceliği belirleyebilirsiniz:
Kekik ve baharatlar ileAkdeniz
Nane, salatalık ve sarımsak ile Yunan
Soya ve Biber ile Asya
Domates, fesleğen yaprağı ve zeytinyağı ile İspanyol
Sebzeler, ızgaraya
Bitki bazlı ızgaradan bahsederken her zaman klasik biber şişi kullanmak zorunda değilsiniz. Sebzeler en iyi şekilde hazırlanabilir - vejetaryen et köftesi veya heyecan verici yemekler için bir temel olarak daha fazla işlenebilir. Ve bu zaten küçük hareketler ve heyecan verici kombinasyonlarla yapılabilir:
- Yumurta ve yoğurt ile koyulaştırılmış bezelye püresi, burger köftesi veya küçük köfte olarak mükemmeldir.
- Biberlerin içini oyarak ve içlerini şekerlemelerle doldurarak misafirlerinize "sebze tabağı" olarak da servis edebilirsiniz.
- Bir dilim patlıcan, keçi peynirli domatesler için lezzetli bir "taban" olarak kullanılabilir.
Su içeriği düşük olan sebze ve meyvelerin ızgarada pişirilmesi sıvı kaybının artmasına neden olur. Bu da daha çabuk pişmelerine veya yumuşamalarına neden olur. İşte tam da bu yüzden tuzla baharatlama işi sizin gibi maharetli ellere bırakılmalıdır. Tuzun içerdiği sodyum, sebzelerin sıvı kaybını teşvik eder ve bu nedenle sadece ızgaradan sonra üzerlerine serpilmelidir. Ancak, fazla pişirmekten kaçınmak ve yine de eşsiz bir lezzet yaratmak için çok sayıda ipucu vardır:
- Yeşil kuşkonmaza önceden zeytinyağı sürün
- Mısır koçanını tencerede önceden kaynatın veya pişirin
- Patlıcanları ve kabakları dilimleyin ve marine edin
- Alüminyum bir tepside yağ ile marine edilmiş sebzeleri ızgara yapın
- Sebzeleri her zaman ızgaranın kenarında pişirin
Izgaradan gelen lezzet: Izgara tatlısı
Barbekü menüsü ve tatlı? Misafirlerinizi bundan mahrum bırakmamalısınız. Sonuçta, meyve ızgara yapmak ne zaman alıcı ne de zahmetlidir. Izgarada, tatlı yemekleriniz gazlı ızgarada bile taklit edilemeyecek benzersiz bir dumanlı nota alır.
Bölgenin meyvelerini kullanmak veya mevsiminde satın almak pek çok misafirin hoşuna gider. Ne yazık ki birçok egzotik meyve için bu mümkün değildir. Ancak, elma, armut veya çilek gibi yöresel malzemeler kullanırsanız konuklarınızın hoşuna gidecektir.
Izgara için ideal olan diğer meyveler şunlardır:
- Ananas
- Kayısı
- Muz
- Çilek
- Mango
- Şeftali
- Kavun
İşte böyle: meyveleri doğru şekilde ızgara yapmak
Meyvelerin ızgaradan düşmesini önlemek için tahta veya metal şişler başarılı bir hazırlık için en iyisidir. Şişleri bir araya getirirken yaratıcılığınızı serbest bırakabilirsiniz. Ancak alüminyum kaseler meyve ızgara yapmak için de kullanılabilir. Et suyu sos olarak kullanmak için idealdir.
Sebzelerde olduğu gibi, düşük su içeriğine sahip meyvelerin daha çabuk pişebileceğini unutmayın. Izgarada hazırlama sırasında onlara özel bir aroma vermek için, narenciye suyu ile bal temel bir turşusu olarak uygundur. Ancak meyveler daha sonra ızgarada da balla tatlandırılabilir. Bu, tütsü aromasını biraz daha artırır. Ayrıca tatlı meyvelerde - örneğin ananas dilimlerinde - tuz kullanılması da yeni bir lezzet sağlar. Tuz, meyve asidini meyveden uzaklaştırır, böylece doğal şekerler - glikoz, fruktoz veya sakaroz - daha belirgin hale gelir. Bu, ızgara meyveye daha da tatlı bir lezzet verir.
Izgarada meyve fırçalamak için diğer malzemeler şunlardır:
- Meyveli likörler
- Meyve Suyu
- Akçaağaç şurubu
- Vişne suyu
Barbekülerde sadece klasik tatlılardan aşina olunan kombinasyonlar ve soslar kullanılamaz. Çekirdeksiz şeftali ile fındık karışımı ve beyaz peynir dolgusu misafirlerinizi memnun edebilir.
Barbekü tatlınızı tamamlamak için de kullanılabilir:
- Hindistan cevizi parçaları
- Çikolata parçaları
- Karamel
- Taze nane
- Fesleğen
- Biber gevreği