Buharda Ne Pişirilir?
Buharda tüm yiyecekler sağlıklı ve lezzetli bir şekilde pişirilebilir. Ama en çok tercih edilenler sebzeler ve etlerdir. Etleri genellikle köfte şeklinde yapıp buharda pişirmek daha çok kullanılırken sebzeler için keskin ayrımlar yoktur. Buharda pişirme yöntemi doğru uygulandığında çok daha sağlıklı ve çok daha az kalorili yemeklere imza atabilirsin şefim. Buharda pişirme yöntemiyle pişen ürünlerin en önemli avantajlarından biri de içlerindeki zararlı bakterilerden arınmaları ve renklerini kaybetmeden canlı kalmalarıdır.
Buharda Hangi Sebzeler Pişirilir?
Buharda pişirilen sebzeler için kullanılan yöntemlerden birisi, buharda pişirme aletlerini ya da bu iş için profesyonel mutfaklara özel olarak hazırlanmış buharda pişirme süzgeçlerini kullanmaktır. Buharda pişirme yöntemi olarak sebzeleri direkt olarak buharda pişirme aletinin üstüne koyabileceğin gibi çeşitli aroma verici yapraklara ya da dallara sararak da buharda pişirmeye bırakabilirsin. Temel olarak kaynayan suyun buharında sebzelerin pişirilmesine dayanan bir mantıktır. Buharda pişirilen sebzeler çok daha canlı, parlak ve besin değerlerini kaybetmemiş olur.
Sebzeleri buharda pişirmek, özellikle yeşil renkli ya da kök sebzeler için çok uygundur. Karnabahar, havuç, brokoli, pazı, enginar, bezelye, patates, fasulye, bakla, börülce, kabak, domates ve kuşkonmaz gibi sebzeler buharda pişirilmek için idealdir. Buharda haşlama sebze şeklinde pişirilen bu sebzeler, daha sonrasında sade olarak ya da lezzetli soslarla tatlandırılarak da servis edilebilir. Buharda pişmiş sebzeler, özellikle et yemeklerinin en iyi eşlikçilerindendir.
Buharda Et Pişirme Yöntemleri
Sebzelerin yanı sıra etler de buharda pişirilir ve çok da lezzetli olur. Et pişirme yöntemleri arasında yer alan buharda pişirme yöntemiyle kırmızı et, balık ve tavuk eti aynı sebzeler gibi buharda kolaylıkla pişirilebilir.
Balık eti buharda pişirildiğinde hem besin kaybı önlenmiş olur hem de tadı, rengi ve kokusu da korunmuş olur. Örneğin; buharda pişirilmiş bir levrek balığının lezzeti oldukça davetkardır.
Kırmızı et buharda pişirildiğinde tüm besin değerlerini korur. Özellikle dananın sırt kısmından elde edilen antrikot buharda pişirme yöntemi için çok uygundur. Kaynayan suya değmeyecek şekilde buharda pişirme aparatına yerleştirilen kırmızı etin daha lezzetli olabilmesi için oda sıcaklığında olması çok önemlidir. Buharda pişirilen ete ekstra bir aroma ve lezzet katmak için altta kaynayan suya çeşitli baharatlar ve aromatik otlar eklenebilir. Böylece kaynayan suyun buharıyla o lezzetler, pişen ete de işleyecektir.
Tavuk eti de kırmızı et ile hemen hemen aynı şekilde buharda pişirilebilir. Tavuk etinin pişme süresi kırmızı ete göre daha kısa ancak balık etine göre daha uzundur. Etin cinsine ve kalitesine göre de bu süre değişebilir ancak kırmızı et ortalama 40 dakikada pişerken tavuk eti 30, balık eti ise 20 dakika gibi bir sürede pişebilir.
Buharda pişirmek çok sağlıklı ve son zamanlarda çok da tercih edilen bir yöntemdir. Sen de mutfağında ekibinle fark yaratmak ve farklı alternatifler sunmak istersen bu yönteme kesinlikle daha çok yer vermelisin şefim. Seni diğer şeflerden belki de bir adım öne çıkaracak tekniklerden birini denemeye hazır mısın?