Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Tütsüleme Niye Yapılır?

Tütsüleme yiyeceklere nefis bir aroma katar. Fakat yemeklerin tadını iyileştirmesinin yanında asıl yararı iyi bir gıda muhafaza şekli olmasıdır. Özellikle elektrikten ve buzdolabından önce çiftçilerle avcıların kullandığı bir numaralı besin saklama yöntemiydi. Örneğin, bir koyunun eti tütsülenerek 6 aya kadar saklanabiliyordu. Bu işlem bugün hala uygulanıyor ve eti soğutmaya gerek duymadan sadece korumakla kalmıyor, aynı zamanda ete harika bir füme tat da veriyor.

Son dönemlerde yapılan araştırmalar, tütsüleme sırasında kullanılan dumanın gıdanın bozulmasına neden olan mikropların büyümesini engelleyen fenoller gibi bileşikleri içerdiğini gösterdi. Ayrıca tütsüden önce yapılan tuzlama işlemi de suyun hücrelerden çekilmesini sağlayıp bakterilerin ölmesine yardımcı olur. Buzdolaplarının, derin dondurucuların ve diğer işlemlerle yiyeceklerin çok uzun süre korunabildiği ülkelerde, lezzetin tütsüleme yoluyla iyileştirilmesi dumanın korunma özelliklerinden daha önemlidir.

Son yıllarda yemek endüstrisinde eski el sanatlarının ve geleneksel yemeklerin canlanmasının bir parçası olarak tütsüleme de önem kazanmaya başladı. Gıda bilincinde bir artış yaşandı ve artık  insanlar yedikleri yemeğin içeriğini bilmek istiyor. Eğilim; kimyasal katkı maddesi içermeyen yerel, doğal içerikli, yüksek kaliteli, "yavaş yiyecek" yönünde. Tütsüleme de bu trende büyük uyum sağlar.

Knorr Doğal Sebzeli Çeşni 750GR

Dengeli karışımı ile yemeğinize uyum sağlar, baskın bir tat bırakmaz. Yemeğinizin lezzetini katlar.

Daha Fazlasını Görüntüle
2 11
₺182,84 Ürün Fiyatı

Tütsüleme Nasıl Yapılır?

Tütsülemenin tadını çıkarmak için mağara ateşine ihtiyacın yok! Hatta mangalı yakmana bile gerek yok. Ayrıntılı tütsü işlemleri için özel tütsü odaları gerekirken iç mekanlarda kullanılabilecek çok sayıda ocak üstü tütsüleme yöntemi bulunmaktadır. Mesela, kararmasını umursamayacağın bir tencere ve biraz aromatik çıra işini görebilir.

Damlama tepsisi olarak işlev görmesi için küçük, sığ metal bir kaba ve yiyecek için üste oturan metal bir rafa ihtiyacın olacak. Damlama tepsisi olarak eski bir kek kalıbını da kullanabilirsin. İyi oturan bir kubbeli kapak idealdir, ancak folyoyu üzerine geçirip ve kenarları sıkıca kapatarak da tütsüleme yapabilirsin. Amaca uygun şekilde sıcaklığı termometrelerle takip etmeye özen göstermelisin. Deneyimli tütsücüler, ateşin sıcaklığının yaklaşık 100 ° C civarında olmasını tavsiye eder. Bu sıcaklık yiyecekleri pişirirken lezzetlendiren duman ve ısının birlikte oluşturduğu ısıdır.

Ahşabın türünün, lezzeti son derece etkileyeceğini unutma. Tütsü çırası için meşe kullanmak klasik, yumuşak, çok yönlü bir seçimdir. Elma ağacı tatlı ve hafif olup tavuk ve balık için iyidir. Tatlı bakla olarak da bilinen çalı yapılı bir bitki olan mesquite, en güçlü aromalı ağaçtır ve kırmızı et için kullanılır. Daha hafif olan sebze, meyve ve peynir tütsülemelerinde kiraz ağacından yapılan çıralar işini görür. Dilediğin odun veya çırayı bulamıyor musun? Sakın üzülme! Çünkü biraz çay yaprağı ya da biraz talaş, hatta bir avuç saman kullanarak da tütsüleme yapabilirsin.

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu