Yaz meyve ve sebzeleri, sana ustalığını ve yaratıcılığını konuşturabileceğin sayısız tarif alternatifi sunuyor. Hatta şimdiden birçok reçeteyi hazırlamış, misafirlerine sunmaya başlamış olabilirsin. Ancak klasik tariflerin ve “Yazın ne pişirilir?” sorusuna verilen ilk cevapların ötesine geçmek istiyorsan aşağıda yer alan liste tam sana göre.
Yazın Pişirilen Sebze Yemekleri Nelerdir?
Profesyonel mutfaklarda zamandan ve efordan tasarruf etmek, her zaman çok önemli. Hele bir de işin içine yaz sıcakları ve kalabalık misafir grupları girdiğinde tercihini lezzetli ve pratik yemeklerden yana yapmak en doğrusu. İşte, rengarenk yaz sebzelerini kullanarak kısa sürede hazırlayabileceğin ve misafirlerine lezzet şöleni yaşatabilecek seçenekler…
Taze Fasulye Kavurması
Geleneksel lezzetlerimizden olan zeytinyağlı taze fasulye yemeğine modern bir dokunuş katmaya ne dersin? Taze fasulyeyi kırmızı soğan, kapari, kornişon turşu ve zeytinle buluşturarak enfes bir tabak çıkarabilir, fasulyenin sirke ve baharatlarla kusursuz bir uyum yakalamasını sağlayabilirsin. Yaz aylarında sulu yemek tercih etmeyen, ancak öğünü salatayla geçmek de istemeyen misafirlerin için, taze fasulye kavurması harika bir alternatif.
Fırınlanmış Kabak Pane
Kızartma yemekleri misafirlerinin yaz sıcaklarında çok da tercih etmeyeceği seçenekler arasında. Ancak bu durum, onları panelenmiş sebzelerin iştah açıcı görünümleriyle ve çıtırtılarıyla buluşturmana engel değil! Kabakları çeşnilendirebilir, daha sonra paneledikten sonra fırına atabilir ve menüye nefis bir atıştırmalık ekleyebilirsin. Fırınlanmış kabak pane, hem başlangıç yemeği hem de et yemeklerinin eşlikçisi olarak değerlendirebileceğin bir lezzet.
Sebze Wok
Yaz sebzelerinin en güzel yanlarından biri de birlikte kullanıldıklarında rengarenk ve iştah açan tabaklar çıkarabilmeleri. Sen de hazırladığın tabağa kabağın yeşilini, mısırın sarısını, havucun turuncusunu ve biberlerin sayısız farklı tonunu ekleyerek görsel bir şölen yaratmak istiyorsan sebze wok, menüne çok yakışacak şefim. Bu reçeteyi hafif bir öğün geçirmek isteyen misafirlerine ana yemek olarak hazırlayabilir ya da et yemeklerinin yanına garnitür şeklinde ilave edebilirsin.
Fesleğenli Izgara Sebzeler
Yaz sebzelerini bir arada kullanmak için uygulayabileceğin bir diğer yöntem de ızgaradan yardım alarak ortaya oldukça doyurucu ve hafif bir tabak çıkarmak. Fesleğenli ızgara sebzeler hazırlamak için yapman gereken tek şey; patlıcan, havuç, kabak ve soğanı fesleğen notalarının ön plana çıktığı nefis bir marinasyonda harmanlamak. Daha sonra tatları birbirine karışan tüm sebzeleri ızgarada pişirebilir ve yaz lezzetlerini tek bir yemekte buluşturabilirsin.
Sebze Fritatta
Sebze fritatta, her öğününü kahvaltıyla geçirebilen misafirlerini tam kalbinden vuracak. Çünkü bu tarif, yaz sebzelerini yumurtayla buluşturarak İtalyan omleti fritatta’ya nefis bir yorum getiriyor. Hem sağlıklı hem doyurucu hem ferah hem de çok lezzetli!
Zeytinyağlı Türlü
Yazın pişirilen sebze yemeklerinden söz ederken bir klasiğe değinmeden geçmek olmaz: Hem ana hem de yardımcı yemek olabilen, mutfaktaki tüm sebzeleri kucaklayabilen ve hazırlaması oldukça pratik olan zeytinyağlı türlü! Tercihini Türk mutfağının geleneksel tatlarından yana kullanan misafirlerin için zeytinyağlı türlüyü de menüye dahil edebilir, dilersen bu tarifi yorumlayarak sıra dışı tabaklara imza atabilirsin.
Listelediğimiz reçeteler, yaz aylarında hem mideye hem de göze hitap eden sebze yemeklerinden yalnızca birkaçı. Aslında misafirlerine bu dönemde keyifle tüketebilecekleri yemekler sunmanın temel yollarından biri de sağlıklı pişirme yöntemleri kullanmaktan geçiyor. Buharda pişirme yöntemini tercih ederek yaz sebzelerinin lezzetini, dokusunu, mineral ve vitamin değerlerini daha iyi koruyabilir, böylece misafirlerini her açıdan mutlu edebilirsin. Sebzeleri, meyveleri, baharatları ve pişirme tekniklerini doğru eşleştirdiğin sürece bu yazın yıldızı sen olabilirsin şefim!