Soğuk baklavanın hayatımıza girişi çok da eski değil, ancak popülerliğine bakılırsa tatlı kültürümüzde önemli bir yere sahip olmayı çoktan başardı. Sen de misafirlerine dört mevsim boyunca sunabileceğin bu tatlıyı daha yakından tanımaya ne dersin şefim? İşte, soğuk baklava hakkında merak edilen detaylar…
Soğuk Baklava Nasıl Ortaya Çıktı?
Soğuk baklava Diyarbakır’dan çıkarak tatlı kültürümüze kazandırılmış bir lezzet. Diyarbakır’ın baklava ustaları yaz aylarında daha çok tercih edilen tatlılar olan sütlü Nuriye ve güllaçtan ilham almışlar, böylece ortaya sütlü soğuk baklava çıkmış. Şehrin öncü pastanelerinden birinin sahibi olan Yılmaz Elaldı, 2018 yılında bu lezzetin isim hakkını ve patentini de almış. Yalnızca Elaldı’nın sahibi olduğu pastane zincirinde bile yılda yaklaşık 180 ton soğuk baklava üretiliyor. Bu sayede soğuk baklava kısa sürede Türkiye’nin birçok şehrine yayılmış ve tatlı tutkunlarından tam not almayı başarmış.
Püf Noktalarıyla Soğuk Baklava Yapımı
- Soğuk baklava yapımında kullanılan malzemeler klasik baklavadan çok da farklı değil, aslında işin sırrı şerbette. Normalde baklavanın üstüne su ve şeker kullanılarak hazırlanan sıcak bir şerbet dökülürken soğuk baklava tarifinde suyun yerini süt alıyor.
- Elbette el açması soğuk baklava tarifi, bu lezzetin orijinali. Ancak hazır yufkadan soğuk baklava yapmak da mümkün. Hatta mutfakta zaman kısıtlılığı yaşadığın anlarda milföyden soğuk baklava yaparak bu tatlıya pratik bir yorum da katabilirsin şefim.
- Her koşulda, soğuk baklavanın normal baklavaya kıyasla daha az kattan oluşuyor. Klasik baklava genellikle 15-20 kat yufka kullanılarak hazırlanırken soğuk baklavada kat sayısı 10’u geçmiyor.
- Soğuk baklava, üzerine sütlü şerbet döküldükten sonra en az iki saat boyunca dinlendiriliyor. Bu esnada şerbet tüm yufka katlarının içine işleyerek tatlıya daha zengin bir aroma kazandırıyor.
- Süt ve şeker oranını ayarlamak da tamamen sana kalmış. Şeker miktarını azaltarak ya da artırarak her damak zevkine uygun tatlılık oranında soğuk baklava reçeteleri oluşturman mümkün.
Soğuk Baklava Çeşitleri Nelerdir?
Tıpkı klasik baklava gibi soğuk baklavanın da farklı damak zevklerine hitap eden birkaç çeşidi var şefim. Özellikle çikolatalı, fıstıklı ve cevizli soğuk baklava çeşitleri yoğun ilgi görüyor. Çikolatalı soğuk baklava yapımı diğer çeşitlere nazaran daha farklı: Baklava hamuru henüz yoğrulma aşamasındayken içerisine çikolata ekleniyor. Servis öncesinde baklavaların üstü de çikolata ya da kakaoyla süsleniyor. Cevizli ve fıstıklı soğuk baklavanın üstüne ise genellikle pudra şekeri serpiliyor.
İster soğuk olsun ister sıcak, baklava Türk mutfağında oldukça özel bir yere sahip şefim. Sen de klasik ya da soğuk baklavayı menüye dahil ederek misafirlerine bir lezzet şöleni yaşatmak istersen baklava yapmanın püf noktaları hakkında daha detaylı bilgilere göz atabilirsin. İşin içine ustalığını ve tecrübeni de kattığında ortaya eşsiz lezzetler çıkaracağından hiç şüphen olmasın!