Vanilya Çubuğu Nasıl Kullanılır?
Gıda sektöründe en çok dondurma üretiminde kullanılan vanilyalar, mutfaklarda kendisine vanilin olarak yer buluyor, ancak vanilin aslında vanilyanın sadece aromatik kokusunu içinde barındıran sentetik bir madde. Yani gerçek vanilyayı deneyimlemek, kokusunu hafızana kazımak istiyorsan, tercihin vanilya çubukları olmalı.
Keçiboynuzuna benzeyen siyah uzun çubukları aldın, ama nasıl kullanacaksın?
- Vanilya çubuğunu bir kesme tahtasının üstüne yatır.
- Keskin bir bıçakla, narince, üstüne boydan boya bir çizik at.
- Vanilya çubuğunu kestiğin yerden hafifçe arala... Bir cep gibi.
- Bıçağın tersiyle çubuğun başından sonuna kadar sıyır ve siyah minik vanilya tanelerini topla.
- İşte o aromatik kokunun kaynağı, vanilya çubuklarının içinde saklı duran vanilya çekirdekleri bıçağının ucunda duruyor.
Vanilya tohumlarını sütlü tatlı yapıyorsan direkt içine katarak, ya da kek hamuruna karıştırarak kullanabilirsin. Peki geride kalan mis gibi kabukları ne yapacaksın?
Vanilya Çubuğu Nasıl Saklanır?
Dünyada safrandan sonra en pahalı baharat olan vanilya çubuklarını saklamak ve ondan maksimum verimi alabilmek için birkaç yol var:
Vanilyalı Şeker
Tohumlarını aldıktan sonra kalan vanilya çubuklarını, aromalarını salmaları için, toz şeker dolu bir kavanoza batırabilirsin. Böylece serin ve kuru bir yerde 1 sene boyunca saklayabileceğin vanilyalı şekerini, istediğin tarifte kullanırsın.
Vanilya Özütü
Vanilya özütü yaparak vanilya çubuklarını çok daha uzun süre ve ekonomik bir şekilde saklayabilirsin.
Malzemeler
- 3 adet vanilya çubuğu
- 240 gram votka
Yapılışı
- Vanilya çubuklarını keskin bir bıçakla, boydan boya ortadan ikiye kes ve tercihen koyu renkli, dar boğazlı cam bir şişeye koy.
- Üstüne votkayı dök ve güneş görmeyen bir yerde 2 ay kadar beklet.
- Bu sürenin sonunda vanilya özütünü dilediğin tarifte kullan.
Yüksek ısıda pişerken alkol uçacağı için, kullandığın tariflerde alkol kokusu olmayacaktır.
Toz Vanilya
"Ben vanilya çubuklarımı toz haline getirmek istiyorum ama vanilya çubuğu nasıl öğütülür?" diyorsan doğru yerdesin.
- Vanilya çubuklarını al ve onları minik minik doğra.
- Yapışmaz tabanlı bir tavayı ısıt ve doğradığın vanilya çubuklarını ortalık mis gibi vanilya kokana dek yaklaşık iki dakika kadar kavur.
- Ardından kavurduğun vanilya çubuklarını bir havana al ve güzelce döverek toz haline getir.
Toz vanilyanı ister toz şekerle ister pudra şekeri ile istersen de kahve ile karıştırarak tüketebilirsin. Vanilyayı sadece tatlılarda değil; içeceklerde, hamur işlerinde ve hatta beyaz et ile yapacağın ana yemeklerde de kullanabilirsin. Özellikle tavuk etine oldukça çok yakışan vanilya, mutfakta harikalar yarataman ve vanilya kokulu tariflere imza atman için seni bekliyor. Haydi o vanilya çubuklarını al ve harekete geç.