Yemek sunumunda amaç, yemeğinizi misafirlerinizin yemeğe yönelik arzusunu artıracak ve etkileyecek şekilde sunmaktır. İşte yemek sunumunun temelleri, Asya tarzı tabaklama teknikleri ve kendi tarzınızı yaratmanız için size ilham verecek yemek sunum teknikleri ve ipuçları.
· Bir Çalışma Alanı Oluşturun - Tabağı görselleştirmek için çizimler ve eskizler hazırlayarak işe başlayın. Bir resim veya nesneden ilham alın. Vizyonunuzu uygularken üzerinde çalışabileceğiniz bir "alıştırma" tabağı hazırlayın.
Sunumun 5 Temel Unsuru
- Basit Tutun: Üzerine odaklanacak bir malzeme seçin ve sunumu basitleştirmek için malzemelerin arasında boşluk bırakın. Tabağı tıka basa doldurmak, misafirlerinizin dikkatini tabağınızın ana unsurlarından uzaklaştırır ve neye odaklanacaklarını şaşırmalarına yol açar.
- Dengeli Bir Tabak Hazırlayın: Misafirlerinizin kafalarının karışmaması için renklerle, şekillerle ve dokularla oynayın. Sunum asla aromanın ve yemeğin işlevinin önüne geçmemelidir.
- Doğru Porsiyon Büyüklüğünü Bulun: Tabakta malzemelerin doğru miktarda bulunmasını sağlayın. Tabak ne çok büyük ne çok küçük olmalı. Besleyicilik açısından doğru bir öğün oluşturmak için doğru oranda protein, karbonhidrat ve sebze kullanmaya çalışın.
- Ana Malzemeyi Vurgulayın: Ana malzemenin ön plana çıkmasını sağlayın ve "destekleyici" malzemelere de aynı özeni gösterin. Destekleyici malzemeler, garnitür, sos ve hatta tabağın kendisi gibi diğer unsurlardır.
Knorr Tikka Masala Çeşni 650GR
Lezzetli yemekler taze ve kaliteli malzemeleri hak eder. ''Knorr Tikka Masala Çeşnisi'' mevsiminde güneş altında büyüyüp, olgunlaşan malzemelerin kurutulup öğütülmesiyle hazırlanır.
Daha Fazlasını GörüntüleKlasik Yemek Sunumu
Klasik tabaklama tekniğinde üç temel yemek malzemesini oluşturan nişasta, sebzeler ve ana yemek tabakta belirli bir düzen içinde sunulur. Klasik tabaklama için tabağı bir saatin ön yüzü olarak düşünebilirsiniz.
- Ana yemek: Saat 3 ile 9 arası
- Nişasta: Saat 9 ile 11 arası
- Sebzeler: Saat 11 ile 3 arası
Yemek paylaşma özellikle Asya yemek kültüründe çok yaygındır. Tabak hazırlamak açısından zorlayıcı olsa da, sunumu güçlendirmek için yine de estetik açıdan tatmin edici garnitürler; derin tencereler, örgü sepetler ve hatta muz yaprakları gibi ilgi çekici kap veya kaseler kullanabilirsiniz.
Soslar: Soslarla tabağın etrafında noktalar veya tabağın bir tarafında işaretler yapabilirsiniz. Yemeğe sos koyarken, yemeğin ister üstüne ister altına olsun, tabağa hafifçe dökün ya da serpiştirin.
Şekil Verilmiş Malzemeler: Zekice kesilmiş ya da oyulmuş malzemeler tabakların görsel çekiciliğini artırabilir. Etin iyi piştiğini ve kalitesini göstermek için et filetolarını çapraz olarak dilimleyin. Oyulmuş gıdalar zenginlik ve derinlik katarken, düzenli ve temiz görünmesini de sağlar.
Garnitürler ana yemeği canlı gösterme veya rengini vurgulama görevini üstlenir. Amaç, yemeğin önüne geçmek değil, onu zenginleştirmek ve farklı aromaları uyumlu hale getirmektir. Garnitürlerin nasıl kullanılması gerektiğine ilişkin bazı basit ilkeleri aşağıda bulabilirsiniz:
- Garnitürleri tabağın bir köşesine yığmaktan sakının.
- Garnitürleri ana yemeğin çevresine yayarak bir renk ve şekil cümbüşü yaratın.
- Garnitürler daima yenilebilir malzemelerden seçilmelidir. Dolayısıyla, maydanoz çiçekleri, limon kıvrımları, tarçın çubukları veya ham otlar kullanmaktan kaçının.
- Yemeğin masaya sıcak bir şekilde ulaşmasını sağlamak için garnitürleri tabağa hızlı bir şekilde yerleştirmeye dikkat edin.