Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi


Soğuk Tatlılar İçin Maliyeti Düşüren Küçük İpuçları

  • Soğuk tatlılarda tarifleri mevsime göre revize etmek, maliyet kontrolünün en önemli noktasıdır. Meyveleri yazın en ucuz ve lezzetli olduğu dönemde dondurarak tüm yıl kullanabilir; tasarruf edebilirsin.
  • Soğuk tatlı tariflerinde sıklıkla badem tozuna rastlayabilirsin. Maliyeti bir hayli yüksek olan badem tozu yerine çiğ yer fıstığını robotta çekerek kullandığında hemen hemen aynı tadı yakalaman mümkün. Elbette müşterilere dürüst davranarak fıstıklı keşkül veya fıstıklı muhallebi gibi notları düşmek kaydıyla...
  • Deneyimli şefler ve alaylı pastane sahipleri zaten bilir; ancak, genç şefler "yanık" bir kazandibi istendiğinde tatlının üstüne kadar yakmayı deneyebilir. Şimdiden uyaralım; buna hiç gerek yok. Kazandibi veya fırın sütlaç gibi üstü yanık yenen tatlıları yakmak için dakikalarca ocak veya fırın yakman gerekmiyor. Kazandibi, ocakta 3 dakikadan fazla yakılmamalı; fırın sütlaç ise ocakta iyice (şekerle beraber 10 dakika) piştikten sonra fırında en fazla 5 dakika sadece üst ateş açık şekilde yakılabilir. Sütlü tatlıları uzun uzun yakmak, hem maliyeti artırıe hem de lezzet ve emek kaybına yol açar.
  • Çeşit çeşit nişasta kullanmana gerek yok. Tüm sütlü tatlılarda mısır nişastasını gönül rahatlığı ile kullanabilirsin.
  • Sütlü ve soğuk tatlıların en meşakkatli yanı, dibi yapışan tencere ve tavalardır. Bulaşık deterjanını israfından ve yanık dipleri kazıma zahmetinden seni kurtaracak bir ipucu: Islak tencere ile tatlı yapmaya başladığında dibi tutmaz.
  • Çubuk vanilyalar, fiyatları ile el yakıyor. Onun yerine vanilya özütü kullanabilir veya ev tipi paket vanilyaları tercih edebilirsin.


Birbirinden Lezzetli Soğuk Tatlı Tarifleri

Soğuk sütlü tatlı denince akla ilk gelenlerden biri, elbette muhallebi. Peki, muhallebine biraz vişne biraz da damla sakızı katmaya ne dersin? Efsane olacağının garantisini verebiliriz. İşte vişne soslu sakızlı muhallebi tarifi:


Vişne Soslu Sakızlı Muhallebi

İhtiyacın olanlar:

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 paket vanilya
  • 4 parça damla sakızı
  • 2 yemek kaşığı tereyağ

Sos için:

  • 500 gram vişne
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket vanilya
  • Yarım bardak su

Yapılışı: Süt, un ve şeker bir tencerede karıştırılarak pişirilir. Orta ateşte çırpılan muhallebi kıvam aldığında önce vanilya, ardından damla sakızı eklenir ve güzelce eritilerek karıştırılır. Katılaşan koyu muhallebi ocaktan alınır, tereyağ konularak 10 dakika daha mikser ile hızlı devirde çırpılır. Muhallebileri servis kaselerine alarak dolapta soğumaya bırakabilirsin. Sıradan bir buzdolabında 2-3 saat; şok dolaplarında 20 dakika kadar soğuduktan sonra servise hazır olur. O sırada sen de sosunu hazırlayabilirsin. Vişnelerin çekirdeklerini çıkarmak, sos yapmanın en zor yanı. Çekirdeksiz vişneleri şeker ile yarım su bardağı su içinde ocağa al ve kaynadıktan sonra 5 dakika daha fokurdat. Karışımı ocaktan alıp blender'dan geçirdikten sonra yan tarafta su ile hafifçe incelttiğin nişasta ve vanilyayı da karışıma ekle ve bir taşım daha kaynat. Ocaktan al ve soğumaya bırak. Vişne yerine yaban mersini, böğürtlen gibi başka kırmızı meyveler de kullanabilirsin. Elbette meyvenin şeker oranına göre şeker miktarını değiştirmek şartıyla. Eğer tarifi biraz daha özgün kılmak istersen servis esnasında tatlının üzerine biraz taze nane yaprağı doğrayabilirsin. Az malzeme ile çok servis çıkartan bu tatlı, pratikliği ve lezzeti ile de işletmelerin kurtarıcısı, şefin spesiyali olmaya aday, ne dersin?


Kazandibi

Geleneksel sütlü soğuk tatlılara biraz yorum katarak modernize etmek, şimdi çok moda. Kazandibi tatlısını nefis keçi sütlü dondurma ile sunmayı hiç denedin mi? Dondurma üzerine ince bir dilim kırmızı elma da hoş bir görsellik sunacaktır. İşte tam kıvamında kazandibi tarifi:

İhtiyacın olanlar:

  • Tepeleme 3 yemek kaşığı pirinç unu
  • Tepeleme 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • 1 paket vanilya

Yapılışı: Büyükçe bir tencerede süt, nişasta, pirinç unu ve toz şekeri iyice pişirmelisin. Bu esnada çırpmazsan topaklaşacaklar. Ocakta kısık ateşte koyulaşana kadar pişen karışımı ocaktan aldığında içine tereyağ ve vanilya eklemelisin. Sonra soğumadan blender ile iyice karıştırman gerekiyor. Ardındn sıra, işin şeflik gerektiren kısmına geliyor: Büyükçe bir tepsiyi tezgâhına al, bir kenarda karıştırdığın pudra şekeri ve tarçını ince bir tabaka hâlinde tepsiye güzelce yay. İşte daha sonra yenildiğinde o mükemmel kızarmışlığı verecek olan karışım bu. Karışımın üzerine ince bir tabaka hâlinde muhallebiyi de dök; ama bir kısmı tencerede kalsın. Yavaş yavaş ocakta tepsiyi yakarak her tarafı eşit şekilde kızarana kadar bekle. Bu esnada elini yakan çok şef oldu; aman dikkat et! Nefis yanık şeker ve tarçın kokusunu aldıysan tepsiyi ocaktan alabilirsin. Kalan muhallebiyi de tepsiye döktükten sonra tepsiyi su dolu bir kaba oturt. Soğumasını bekle ve oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına koy. Tam soğuduğunda ince uzun dilimler keserek dilimleri yuvarlamalı ve tabaklara koymalısın. Bir dilimin asla yetmeyeceği tarifi renklendirmek için biraz dondurma ve taze elma kullanabilirsin. Üzerine tarçın serpmeyi de unutma.

Carte d'Or Yeni Buffet Serisi Kazandibi 3KG

Carte d’Or, ilk dokunuştan son dokunuşa kadar size yardımcı olacak ve misafirlerinize modern tatlılar sunmanızı kolaylaştıracak çözümlerle yanınızda.

Daha Fazlasını Görüntüle
7 21
₺567,09 Ürün Fiyatı


Magnolia

Restoran ve kafelerin soğuk tatlılar arasındaki yeni gözdesi magnolia ile sen de pastanelerle yarışabilirsin. İçindeki taze çilek veya muzlarla yazın serinletici tatlılarından biri olan magnolia'yı yapmak biraz zahmetli olsa da emin ol emeğine değiyor.

İhtiyacın olanlar:

  • 1 kg süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket kremşanti veya krema
  • 1 paket bisküvi
  • 15 çilek
  • 2 muz

Yapılışı: Tencereye nişasta, un, şeker, vanilya ve yumurta sarısını ekledikten sonra sütü de koyarak çırpmalısın. Pürüzsüz hâle geldiğinde orta ateşte karıştırarak pişirmelisin. Kıvam alınca ocakta alıp soğumasını beklemelisin. Ilık hâle geldiğinde içine bir paket krema dökerek tatlında sona yaklaşman oldukça kolay. Mikser ile karışımı 5 dakika kadar çırp ve kenara al. Bebe bisküvilerini iyice ufaladıktan sonra taze meyveleri dilimlemelisin. Servis kaplarının kenarlarına meyveleri; alta bisküvi, aralara ise muhallebiyi dökerek kat kat lezzet hazırla. En üste bisküvi koymayı unutmamalısın; yoksa muhallebi kuruyabilir, kaymaklanabilir. Eğer tatlın hazırsa 2 saat buzdolabında bekleterek misafirlerine sunabilirsin.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu