Mirepoix Nasıl Yapılır?
Mirepoix işlemi, yemek yapmaya başlarken genellikle kullanılan temel malzemelerin birleştirilmesini temsil eder. Fransızlarda mire poix sebze grubu havuç, soğan ve kerevizden oluşurken İtalyanlarda soffritto ismini alan bu işlem için soğan, havuç, kereviz, sarımsak ve aromatik baharatlar kullanılır. Almanların suppengrun olarak adlandırdıkları bu teknik, İspanyollarda ise soğan, sarımsak ve domates ile uygulanır. Türk mutfağında böyle bir üçlüden söz edemesek de bizim de neredeyse tüm yemeklerimizde kavrulmuş soğan bazı esastır. Amerikalılar ise Cajun mutfağında mirepoix olarak soğan, kereviz sapı ve yeşil dolmalık biber kullanır.
Kısacası neredeyse her mutfak kültüründe kullanılan bu baz işlem, coğrafyaya göre farklılık gösterir. Çünkü toprağa ve havaya göre o coğrafyada yetişen sebzeler farklıdır, yemek kültürü de yerel malzemeler üstüne kurulmuştur.
Mirpua Nerelerde Kullanılır?
Mirpua işlemi, dünya mutfaklarında o kadar temel bir olgudur ki özellikle Avrupa yemek kitaplarında tarifte yazmasa dahi uygulanması gerektiği bilinir. Çünkü yemek pişirmeye mirpua ile başlanması adeta bir gelenektir. Özellikle yöresel ve tencere yemekleri için mirpua çok yaygındır. Yemek yapmaya başlarken “kutsal üçlü” ya da “mütevazi bir başlangıç” olarak da adlandırılabilen mirpua sebzelerini seçmek gerekir. Sonrasında yemek içerisine eklenecek diğer malzemeler şekillenir. Mirpua için seçilecek temel sebzeler, en az üç çeşitten oluşmalı ve mümkünse daha belirgin aromalı sebzeler seçilmelidir.
Mutfağında kendin ve ekibinle birlikte sana özgü mirpua aromasını seçebilir ve tüm yemeklerinde bunu baz alabilirsin. Bu şekilde oluşturacağın kimlik senin yemeklerinin gözü kapalı tadımlarda dahi fark edilmesini ve ayırt edilmesini sağlayabilir şefim. Yaratıcılık kısmı ve reçeteyi çeşitlendirmek ise sana kalmış.