Coğrafi İşaret Kapsamındaki Ürünler
Türkiye’nin coğrafi işaretli ürün haritasına baktığımızda, oldukça zengin bir liste ile karşılaşırız. Eskiden beri gelen, köklü yeme & içme tarihimizin de bunda etkisi büyüktür. Ülkemizde 700’e yakın ürünün coğrafi işareti bulunur. Rekor ise 150’ye yakın tescilli coğrafi işaret ile Karadeniz Bölgesi’ne aittir. Ülke genelinde başvuruda bulunulan ürünlerin %80’ini gıda başlığı oluşturur. Bu da bize ekonomik katkı bakımından tarım ve gastronominin değerini bir kez daha göstermiştir.
Bu noktada üzerinde durmamız gereken iki tanım daha vardır: Menşe adı ve mahreç işareti. Menşe adı sahip olduğu özellikleri bölgesine borçlu olan coğrafi işaretleri gösterirken; mahreç işareti ise ünü, özdeşleştiği yerden kaynaklanan ürünlerdir. Coğrafi işaretli ürünler listesini şöyle özetleyebiliriz:
- Hayrabolu Tatlısı
- Tekirdağ Velimeşe Bozası
- Eskişehir Çibörek
- Bursa Kestane Şekeri
- Antep Baklavası
- Maraş Tarhanası
- Daday Etli Ekmeği
- Edirne Tava Ciğeri
- Susurluk Tostu
- Beypazarı Kurusu
- Oltu Cağ Kebabı
- Ankara Simidi
- Afyon Pastırması
- Ayvalık Zeytinyağı
- Merzifon Keşkeği
- Mersin Tantunisi
- Kars Kaşarı
- Antakya Çökeleği
- Siirt Perde Pilavı
- Tokat Kebabı
Coğrafi İşaret Nasıl Alınır?
Bu konuda bir hamle yapmak istiyorsan, öncelikle menşe adı ya da mahreç işareti başvurusu arasında karar vermelisin şefim. Ardından gerekli olan tüm belgeleri hazır ederek Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurmalısın. Elde edilen hak tek bir kişiye ait olamayacağı için başvuruyu da üretici grupları veya dernekler aracılığı ile yapman gerekir. Prosedür olarak belli bir değerlendirme işleminden geçen başvuru, onay sürecine girer ve sonuç kısa bir süre sonra belirlenir.
Geleneksel değerlerin korunması ve gelecek jenerasyona aktarılması adına çok büyük değer taşıyan coğrafi işaret konusu genç şeflerin kariyer yolculuğunda da önem vermesi gereken unsurlardan biridir. Mutfakta kaliteli ve güvenilir ürün çözümleri içinse bizden destek alabilirsin.