Vegan Peynirler Hangi Malzemelerle Hazırlanır?
Vegan peynirler, çeşitli bitkisel ürünlerde bulunan proteinin laktik bakteriler yardımıyla sertleşmesiyle yapılır. Vegan peynirlerin hazırlanışında tamamı bitkisel olan malzemeler kullanılır. Bu malzemeler arasında en çok tercih edilenler şunlardır:
- Shiro Miso: Beyaz soya ezmesi.
- Katı Bitkisel Yağlar: En sık kullanılanları arasında Hindistan cevizi, hurma veya aspir gibi yağlar bulunur.
- Agar Agar Tozu: Deniz yosunlarından elde edilen bir tür jelatin olan bu özel madde peynirin sertleşmesi için kullanılır.
- Yağlı Yemişler: Kaju fıstığı, Macadamia fındığı, badem gibi birçok fıstık ve fındık türü, beyaz renkleri ve aromalarıyla vegan peynirlerin ana malzemesi olarak kullanılır.
- Vegan Peynir Mayası: Çeşitli bitkilerin üzerlerinden toplanan laktik asit bakterileridir ve paketlenmiş şekilde satılırlar.
- Tapyoka Unu: Hazırlanan peynirlerin daha ipeksi, homojen dokuda ve uzun ömürlü olmalarını sağlayan ve “cassava” adı verilen bir bitkiden elde edilen bir kıvamlaştırıcıdır.
Şeflere Özel Vegan Peynir Tarifleri
Vegan Krem Peynir
Sadece 6 malzeme ile harika bir vegan krem peynir yapabilirsin! Kremsi, hafif keskin tattaki bu leziz peynir, kolayca ekmeğe sürülebilir.
Malzemeler:
- 1 su bardağı çiğ kaju fıstığı
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 1 çorba kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 2 çay kaşığı beyaz miso ezmesi
- 1/4 çay kaşığı tuz
Kaju fıstıklarını 10 dakika kaynat. Bir kenarda soğumaya bırak ve iyice yumuşadıklarında süzerek bir kaba al. Aynı kaba tüm malzemeleri ekle ve mutfak robotundan geçir. Kapalı olarak buzdolabında bir saat dinlendir. İşte, hepsi bu!
Knorr Mac & Cheese Çok Amaçlı Peynir Sosu 800GR
Knorr Mac&Cheese Çok Amaçlı Peynir Sosu, pratik kullanımı ile reçeteleriniz için yoğun kıvam ve kaplamada yüksek performans sunar.
Daha Fazlasını GörüntüleVegan Kaşar Peyniri
Bu özel peynir, iştah açan görüntüsüyle vegan peynirler içerisinde en sevilenlerin bir tanesidir. Ayrıca vegan kahvaltı tabaklarına kaşarın yoğun lezzetini en iyi şekilde taşır.
Malzemeler:
- 1 su bardağı çiğ kaju fıstığı
- 1/3 su bardağı su
- 5 yemek kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 1/4 bardak tahin
- 1/2 orta boy havuç
- 2 çay kaşığı tuz
- 1/4 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı dijon hardal
- 1/4 bardak vegan maya
- 1 çay kaşığı sarımsak tozu
- 1 yemek kaşığı agar agar tozu
Agar agar tozu dışındaki tüm malzemeyi mutfak robotunda karıştır. Küçük bir kapta 1 bardak su içerisine agar agar tozunu ekle ve kaynayıncaya kadar karıştır. Kaynamaya başladıktan sonra 1 dakika daha iyice karıştırarak pişir ve ocaktan alıp peynir karışımına ekle. Tüm malzeme iyice bütünleşip tamamen pürüzsüz olana kadar tekrar mutfak robotunda karıştır. Bu aşamalarda hızlı olman lazım. Çünkü peynirin son hızla katılaşmaya başlar. Karışımını yuvarlak yapışmaz bir kaba al ve sertleşene kadar buzdolabında beklet. Sertleştikten sonra kaptan çıkarıp dilimleyerek servis edebilirsin.