Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Pilav Pişirme Teknikleri Nelerdir?

Türk mutfağında kullanılan pilav pişirme yöntemleri temelde üçe ayrılıyor: Haşlama, salma ve kavurma… İpuçlarını doğru uyguladığında her bir teknikle birbirinden lezzetli pilavlar hazırlayabilirsin. Dilersen, bu teknikleri daha yakından tanıyalım şefim. 

Haşlama Tekniği

pilav pişirme teknikleri

Haşlama tekniğinde ıslatıldıktan sonra yıkanan pirinçlerin suyu süzülüyor. Bir tencerede yeterli miktarda tuzlu su kaynatılıyor ve pirinçler tencereye ilave ediliyor. Pirinçler uzayıp yumuşayıncaya dek pişiriliyor ve bir kevgir yardımıyla süzülüyor. Aynı tencereye bu kez tereyağı ekleniyor, eriyen tereyağının üstüne pirinçler ilave edildikten sonra tencerenin kapağı kapatılıyor. Tereyağında pişen pirinçler, yaklaşık 30 dakika demlendikten sonra servise hazır hale geliyor. 

Salma Tekniği

pilav pişirme teknikleri

Salma tekniği aslında haşlama tekniğiyle oldukça benzer. İki teknik arasındaki tek fark, salma tekniğinde tereyağının kaynayan tuzlu suya, pirinçlerden önce ilave edilmesi. Tereyağı suyun içinde eridiğinde tencereye pirinçler ekleniyor ve suyunu çekene dek pişiriliyor. Yaklaşık yarım saat boyunca demlendirilen pilav, servis öncesinde alttan üste doğru birkaç kez karıştırılıyor. 

Kavurma Tekniği

pilav pişirme teknikleri

Kavurma tekniğiyle yapılan pilavda da pirinçler öncelikle ılık suda bekletiliyor ve yıkandıktan sonra süzülmeye bırakılıyor şefim. Bu esnada pilav tenceresinde tereyağı eritiliyor ve pirinçler doğrudan tencereye eklenerek yağda kavruluyor. Pirinç taneleri şeffaflaşmaya başladığında ve yeterince kavrulduğunda tencereye tuz ve isteğe bağlı olarak diğer baharatlar ekleniyor. Üzerlerine yeterli miktarda su ilave edilen pirinçler, tencerenin ağzı kapalı şekilde ve kısık ateşte pişmeye bırakılıyor. Pirinçler tüm suyu çekerek göz göz olduğunda ocağın altı kapatılıyor ve pilav demlenmeye bırakılıyor. 

Pilav Pişirmenin Püf Noktaları

Pilav pişirmek için tercih ettiğin yöntem hangisi olursa olsun, uygulama sırasında göz önünde bulundurabileceğin bazı ipuçları var şefim. Hadi, pilav pişirmenin püf noktalarına da göz atalım:

  • Pilav yapmak için uzun ve tombul pirinç kategorisine giren baldo ya da Osmancık pirinçleri tercih edebilirsin. Pilavlık olarak da adlandırılan bu türler, piştiklerinde yumuşak ve tane tane dağılan bir yapıya sahip. 
  • Pilavın beyaz rengini koruması için pişirme sırasında tenceredeki suya 1-2 damla limon suyu ilave edebilirsin.
  • Pilava karabiber yerine beyaz biber koymanı tavsiye ederiz şefim. Çünkü karabiber bembeyaz pirinç pilavının içinde hoş olmayan bir görüntüye neden olabilir. Beyaz biberle bu sorunu yaşamaz, yemeğin görünümünü koruyabilirsin. 
  • Pirinçleri ıslatırken ılık ve tuzlu su kullanmalısın. Pirinçlerin suda yaklaşık 20-30 dakika beklemesi nişastasını atması için yeterli olacaktır.
  • Her pirincin su çekme oranı bir diğerinden farklıdır şefim. Örneğin baldo ve Osmancık gibi pirinç türleri, bir ölçü pirinç için yaklaşık 1,5-2 ölçü su çeker. Bu nedenle pilav yapmak için seçtiğin pirinç türünü iyi tanımalı, pilav pişirme süresini de söz konusu türe göre ayarlamalısın. Pirinçleri ıslatmaya bıraktığında karıştırmamalısın. Aksi takdirde pirinçler kırılabilir. 
  • Tencerede pişen pirinçleri alttan üste doğru ve nazik hareketlerle karıştırmalısın.
  • Pilav yapmak için geniş ve kalın bir tabana sahip çelik tencereler kullanabilirsin. Teflon tabanlı tencereler de pilav için uygun bir seçim. Ancak teflon tencere kullandığın takdirde onun tabanını çizmeyecek kaşıklar ya da spatulalar seçtiğinden emin olmalısın.
  • Pirinçlerin üstüne kaynar su ilave etmelisin. Aksi takdirde pilav lapa olabilir. 
  • Pilav yaparken et, kemik ya da sebze suyu kullanabilirsin. Bu şekilde pilav çok daha lezzetli olacaktır. 
  • Pilavını pişmeye bıraktığında ocağın altını kıstığından emin olmalısın. 
  • Pişen pilavını demlendirirken tencerenin üstüne kağıt havlu ya da temiz bir bez yerleştirmeli, daha sonra tencerenin kapağını kapatmalısın. Ayrıca, tencereyi ocaktan almayı da unutmamalısın şefim. Çünkü ocağın sıcaklığı pilavın pişmeye devam etmesine neden olur. 

Pilav pişirme teknikleri ve püf noktalarından şimdilik bu kadar şefim. Sözünü ettiğimiz ipuçları, sana tane tane dağılan, bembeyaz, nefis ve tadı damakta kalan pilavlar yaparken yardımcı olabilir. İdeal pişirme tekniğini ve yöntemlerini belirlemek ise elbette sana kalmış. Farklı teknikler deneyerek kendini günden güne geliştirebilir, pilav reçetelerini zenginleştirebilirsin. 

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu