Mantar yıkanır mı yıkanmaz mı? Mantar nasıl temizlenir doğranır? Her mantar çeşidi aynı yöntemlerle temizlenebilir mi? Bu konuda hala kesin olarak cevaplanmamış birçok soru var. Profesyonel mutfaklarda hataya ya da zaman kaybına yer olmadığı için mantarların da en doğru ve pratik şekilde temizlenmesi büyük önem taşıyor. Sen de bu konudaki belirsizlikleri bir kenara bırakarak uygulayabileceğin en pratik yöntemlere göz atmak istiyorsan doğru yerdesin şefim. Mantar nasıl yıkanır, yıkanması doğru mudur, yıkanmazsa nasıl temizlenir gibi soruları birlikte yanıtlayalım.
Mantar Nasıl Temizlenir?
Öncelikle en tartışmalı konunun üzerinde durarak başlayalım: Mantar yıkanır mı, yıkanmaz mı? Mantarın yıkanması, onu temizlemek için başvurabileceğin en ideal yöntem değil şefim. Mantarın süngerimsi dokusu, suyla temas ettiğinde nemlenmeye ve su çekmeye müsait bir yapıda. Özellikle doğranmış ya da parçalanmış mantarlar, suya maruz kaldıkları anda su çekebilir. Ayrıca, suyun altında ovalayarak yıkadığın mantarların üstündeki kirler, mantarın içine daha da fazla nüfuz edebilir. Bu nedenle mecbur kalmadıkça mantarları suyla temas ettirmemek, farklı yöntemlerle temizlemek en doğrusu. Dilersen, önce farklı mantar türlerine göre uygulayabileceğin bu yöntemleri gözden geçirelim.
Kültür Mantarı Nasıl Temizlenir?
Mutfaklara en sık konuk olan mantar çeşidi, kültür mantarı. Yuvarlak şapkalı ve kısa gövdeli bir tür olan kültür mantarını temizlemek için uygulayabileceğin en pratik yöntem, bir mantar temizleme fırçası kullanmak. Elinin altında sık ve sert kıllara sahip bu fırçalardan yoksa temiz bir diş fırçasından da yardım alabilirsin. Fırçayı nazikçe mantarların yüzeyine sürttüğünde kir ve toprak kalıntılarının temizlendiğini göreceksin. Elbette uygulama sırasında da fırçayı sık sık temizlemeyi ve mantarı temiz bir kağıt havluyla silmeyi unutmamalısın.
Mantarların kirli yüzeylerini bir bıçak yardımıyla kazımak da uygulayabileceğin yöntemler arasında. Özellikle boyutu oldukça küçük olan mantarları fırçalayarak temizlemekte zorlanabilirsin. Küçük bir bıçakla yüzeydeki kirleri kolayca kazıyabilir ve mantarları temizleyebilirsin. Peki, kullanacağın mantarların boyutu büyükse zaman kazanmak için ne yapabilirsin? O zaman ideal çözüm, mantarların üstünde yer alan zar tabakasını soymak olabilir.
Kültür mantarlarının şapka bölümü, kabuğu andıran bir zarla çevrelenir. Saplarını kopardığın mantarların zarlarını bir bıçak ya da soyacak yardımıyla ayırabilir, daha sonra arzu edersen aynı işlemi sap bölümlerine de uygulayabilirsin. Son olarak, eğer yeterince vaktin varsa kültür mantarı başta olmak üzere tüm mantarları temiz bir kağıt havlu yardımıyla silerek kirlerinden arındırabileceğini de vurgulayalım. Ancak kağıt havlunun ıslak değil, yalnızca çok hafif nemli olduğundan emin olmalısın.
Kanlıca Mantarı Nasıl Temizlenir?
Malum, her mantar çeşidinin formu ve boyutu bir diğerinden farklı. Bu nedenle “Dağ mantarı nasıl temizlenir?” sorusunu ayrıca yanıtlamakta fayda var. Çünkü çıntar ya da Kanlıca mantarı olarak da anılan bu mantar türü, kültür mantarına kıyasla daha büyük ve geniş bir şapkaya sahip. Formu nedeniyle topraktan tezgaha geldiğinde oldukça kirli olabiliyor. Yeterli vaktin olduğu takdirde Kanlıca mantarını da silerek ya da fırçalayarak temizleyebilirsin şefim. Ancak zaman kısıtlılığı yaşadığın ya da çok kirli mantarları temizlemek durumunda kaldığın anlarda suya başvurmaktan başka çare kalmayabilir. Bu tip durumlarda işini kolaylaştırmak için yıkayacağın mantarların tadını ve formunu mümkün olduğunca korumak adına nelere dikkat etmen gerektiğini de gözden geçirelim.
Mantar Nasıl Yıkanır?
Az önce yalnızca Kanlıca mantarından söz ettik ama fırçalayarak ya da silerek temizlemekte zorlanabileceğin birçok mantar çeşidi var şefim. Örneğin, kuzu göbeği de kendine has formu ve delikli görünümüyle temizlenme sürecinde şeflere zor anlar yaşatabiliyor. Başlarken belirttiğimiz gibi mantarları yıkamak ideal bir çözüm değil. Ancak başka çaren kalmadığı zamanlarda senin için hazırladığımız ipuçlarını uygulayabilirsin.
Mantarları akan suyun altında yıkamak yerine su dolu bir kabın içinde temizlemende yarar var. Bu sayede mümkün olduğunca hızlı davranabilirsin. Su dolu bir kabın içine bir de süzgeç yerleştirmek, mantarları temizlendikleri anda sudan çıkarabilmene yardımcı olur. Ayrıca, suya biraz da limon suyu eklemeyi unutmamalısın şefim. Suyun içinde yıkadığın mantarları parçalamamaya özen göstermen de çok önemli. Çünkü önceden de belirttiğimiz gibi kesilmiş ya da parçalanmış mantarlar, çok daha hızlı su çekebilir. Kirinden arınan mantarları hemen sudan çıkarıp süzmeli ve temiz bir bez ya da kağıt havlu yardımıyla kurulamalısın. Eğer kullandığın mantarlar kolayca parçalanabilecek yapıda değilse onları kurutmak için salata kurutucuya da başvurabilirsin.
Son olarak, önemli bir ipucunu daha vurgulayalım: Mantarları reçetene dahil etmeden hemen önce yıkamalı ve yalnızca ihtiyacın kadar mantar kullanmalısın. Aksi takdirde yıkandıktan sonra nemli halde bekleyen mantarların hem tadı hem de formu bozulabilir. Mantar nasıl doğranır yazımızı da incelemeyi unutma şefim.
Doğruya doğru şefim, mantar temizlemek hem pratiklik hem de sabır isteyen bir işlem. Ancak mantarların yemeklere kattığı lezzet düşünüldüğünde harcanan bu çabanın karşılık bulduğunu söyleyebiliriz. Sen de sözünü ettiğimiz ipuçlarını uygulayarak mantar temizleme sürecini mümkün olduğunca kısaltabilirsin. Hazırlayacağın mantarlı soslar, çorbalar, makarnalar, soteler ve mezeler için şimdiden ellerine sağlık.