Balık Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
Balık temizleme yöntemlerini pullu balıklar, pulsuz balıklar, küçük balıklar ve büyük balıklar olarak ayırabiliriz. Hatta balıkların çeşitlerine ve cinslerine göre de bu ayrımı yapabiliriz. İşte balık temizleme yöntemleri...
Pulsuz Balıklar Nasıl Temizlenir?
Pulsuz balıklar dendiğinde aklına palamut ve uskumru gibi balıklar gelebilir.
- Balık temizlemek için öncelikle bir balık temizleme eldiveni giymelisin ki kılçıklar ya da bıçak hareketleri ellerine zarar vermesin.
- Pulsuz balığını başı önce kuyruğu altta kalacak şekilde kesme tahtasına almalısın.
- Balığın karnında yer alan delikten uygun bir balık temizleme bıçağı ile girmeli ve karnını yarmalısın.
- Ardından karın boşluğundaki iç organlarını dikkatlice boşaltıp bol su ile yıkamalısın.
- Karnını boşalttıktan sonra ise baş ve işaret parmaklarını sokarak yüzgeçlerini açmalısın.
- Siyah zarları ve kanı da temizlemelisin ki balığının tadı bozulmasın.
Pullu Balıklar Nasıl Temizlenir?
Balık pulu temizleme işlemi zor gibi görünse de aslında tekniğini öğrendikten sonra oldukça kolaydır. Levrek, çupra, barbun, kefal gibi balıklar pullu balıklardır.
- Balığı buzlu suda 3 dakika kadar yıkadıktan sonra kuyruk kısmından sıkıca tutmalı ve keskin olmayan bir bıçağın yine keskin olmayan kısmı ile kuyruktan başlayıp kafa kısmına doğru pullarını sıyırmalısın.
- Balığın derisi pürüzsüz olana, tüm pullardan ayrılana dek bu işlemi sürdürmeli ve gerisini aynen pulsuz balıklarda yaptığın gibi karnını deşerek devam ettirmelisin.
Küçük Balıklar Nasıl Temizlenir?
Küçük balıkları temizlerken balık temizleme bıçağına ihtiyacın olmayacak. Hamsi, sardalya, gümüş gibi balıklar, küçük balıklara girer.
- Bu balıkların kafasını sol eline almalı ve sağ elinin işaret parmağı ile bastırarak koparmalısın.
- Ardından yine sağ elinin işaret parmağını balığın karnına bastırarak karnını yarmalı ve iç organlarını sıyırmalısın.
- Sonra da bol suyla yıkamalısın.
- Balığın kılçığını da yine bu aşamada kuyruğundan başlayarak çekip çıkarabilirsin.
Büyük Boy Balıklar Nasıl Temizlenir?
Büyük balık temizleme işlemi ilk bakışta daha zor gibi görünse de temelde küçük balıkları temizlemekle mantık olarak çok benzerdir. Uskumru, çinakop, palamut, torik veya istavrit gibi balıklar büyük balık sınıfına girer.
- Bu balıkları temizlemek için balığın ağzından kuyruğuna dek karnına bir kesik atmak gerekir.
- Solungaçları ve iç organları çıkarılmalı ve bol su ile yıkanmalıdır.
- Varsa siyah yerleri ve kanları da iyice temizlenmelidir.
- Eğer dilim ve fileto isteniyorsa da ona uygun şekilde kesilmelidir.
Fileto Nasıl Çıkarılır?
- Düzgün bir fileto çıkartmak için balığın kuyruk kısmından başlayıp kılçık paralelinde balığı ikiye ayırmalısın.
- Palamut ve torik gibi balıkların baş kısmında bir şey olmadığı için onları da temizlerken kesip atabilirsin.
- Bu balıklardan lakerda yapmayı düşünürsen şefim, balığın kalınlığının minimum 4 cm olması gerekir.
- Çingene palamudu, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yeterince büyük değildir. Bu sebeple onlar dilimlenemez ya da fileto çıkarılmaz.
- Balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi için çok dikkatli olunmalı ve bıçak her zaman dik tutulmalıdır.
- Balığın boyuna göre yemek seçimi yapılmalı ve ona göre dilimlenmeli ya da filetosu çıkarılmalıdır.
- Lüfer, çinekop, sarıkanat, kofana, levrek, çipura, kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi balıklar orta boy balıklardır ve bu balıkların temizlenirken kafaları kesilmez.
Tulum Çıkartma Nedir?
Bazı balıklar pullu ya da pulsuz da olsa derileri oldukça kalındır. Bu tarz balıklarda örneğin sinarit ve dil balığı gibi balıklarda deri komple tek seferde çıkarılır ve buna tulum çıkartma denir.
- Tulum çıkartmak için bıçağın ucu kuyruk kısmından deri altına sokulmalı ve oradan deri tutulduktan sonra yavaşça yukarı doğru çekilerek çıkarılmalıdır.
- Sonrasında balık yine bol suyla yıkanmalı ve tüm kanından arındırılmalıdır.
Balık temizlemek el becerisi ve biraz da ustalık gerektiren bir meziyettir. Balıkçın bunu senin için yapacaktır şefim ancak dediğimiz gibi mutfak ekibinin ve senin bu işe hâkim olmanız işleri kolaylaştırmak ve malzemeye hakim olmak için çok önemlidir. Şimdiden kolay gelsin!