Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Kremalı Makarnayı Lezzetli Yapmanın Sırrı

 

Fettuccine Alfredo ya da Penne alla votka gibi bir yoğun krema sosunda hazırlanan makarnaların yarattığı keyfi başka bir yemekte yakalamak çok zordur. Ağızda bıraktıkları tat sayesinde kalpleri kazanmayı başaran bu mutluluk verici kremalı makarnaların lezzetini arttırmak için birçok farklı metot kullanılır. Kullanılan kremanın cinsi oldukça önemlidir. Yoğun krema, kalın dokusu ile farklı yapıdaki malzemelerin birleştirilmesini sağlar. Onlara zengin bir tat ve ağızda eriyen bir kıvam verir. Özellikle sert ve güçlü aromaları birleştirmede kullanılır.

Krema ile makarna hazırlarken dikkat edeceğin en önemli noktalardan biri yüksek ateşten kaçınmak. Tavaya krema ekledikten sonra ateşin ısısını düşürmen gerektiğini unutma. Malzemeleri hafif ateşe alarak ağır ağır, kremanın yağlı dokusu tüm ürünlerin içerisine iyice nüfuz edecek şekilde çektirerek pişirmelisin. Krema özgün bir malzemedir. Örneğin normalde süt ürünleri ile asla bir arada düşünemeyeceğin deniz mahsülleri, doğru kullanıldıkları zaman kremalı makarna için harika malzemelere dönüşebilirler. Özellikle kremalı karidesli makarna ve yengeç etli kremalı makarna gibi yemekler, davet menüleri için iyi bir seçim olacaktır.

 

Veganlar ve Sağlıklı Beslenenler İçin Kremalı Makarna


Kremanın damak coşturan tadını alternatif malzemeler kullanarak daha hafif ve sağlıklı bir şekilde elde etmek de mümkün. Örneğin krema kıvamını arttırmak ve aynı anda makarnaya hafiflik katmak için krema ile birlikte yoğurt kullanabilirsin. Özellikle süzme yoğurt ile kremsi ve doğal bir tat elde edebilirsin. Yoğurdun kendine has ferahlığı et yemekleri için de güzel, dengeleyici bir tat olacaktır.

Vegan bir kremalı makarna hazırlamak istersen kremaya en iyi alternatif olan hindistan cevizi sütünü kullanabilirsin. Hindistan cevizi sütü birçok Tayland yemeğinin de ana malzemesidir. Yemeğe kremsi bir doku vermenin yanı sıra kuruyemiş lezzeti ve hafif bir tatlılık da katar. Bir diğer vegan alternatif de “silken tofu” denilen çok yumuşak yapılı tofu’nun krema haline getirilerek kullanılmasıdır. Bitkisel malzemeler kullanarak daha hafif, sağlıklı ve herkesin keyifle yiyebileceği kremalı makarna sosları hazırlayabilirsin.

Şeflere Özel Kremalı Makarna Tarifleri


1. Kremalı Fırında Makarna Tarifi

 

Makarnayı fırında kremalı olarak yapmak iyi bir seçenektir. Bunun için özel fırın makarnalarını tercih edebilirsin. Yapısı normalden daha kalın olan bu makarnalar, piştiklerinde daha yoğun ve hamurumsu bir yapıda olurlar. Dilersen kremalı fırında makarna tarifi için penne gibi kalın kesim makarnalardan da faydalanabilirsin. Öncelikle makarnaları geniş bir kapta, kaynayan suyun içerisinde al dente kıvamında haşlamalısın. Bu sırada, içerisine eklemek istediğin malzemeleri hafifçe renkleri değişene kadar bir tavada sotele.

Eğer fırında sebzeli kremalı makarna yapıyorsan sebzeleri ateşte hafifçe bir çevirmen yeterli olacaktır. Fırında kremalı kıymalı makarna için ise etin rengi kahverengi olana kadar orta ateşte kavurmalısın. Hazırladığın malzemelere kremayı ekle ve ateşin altını kıs. Bu arada sotelediğin her bir ürünün lezzeti ağır ateşin de yardımıyla krema ile birleşecek. Sen yeter ki sabırlı ol. Yaklaşık 15 dakika süren bu işlem sonrasında haşladığın makarnaları tavaya at ve tüm malzemeleri altüst ederek karıştır. Fırın kabının altını hafifçe yağla ve makarnaların yarısını kaba aktar. İçerisine, ısıda eriyecek peynirler eklemelisin. Tabağa İtalyan tariflerini taşımak istersen mozzarella ve provolone peynirlerini tercih edebilirsin. Peynirin yarısını ekle ve kalan malzemeyi üzerine dök. En üst kısmını katı peynirle güzelce kapla ve peynirler nar gibi kızarana kadar 180 derece fırında pişir.
 

2. Kremalı Mantarlı Makarna Tarifi

 

Makarnayı kremalı seven herkesin favorilerinden biri olan kremalı mantarlı makarna, etli ya da sebzeli olarak hazırlanabilir. Kremanın yumuşak yapısına özellikle tavuk eti çok yakışır. Bir yandan makarnayı bol suda haşlarken, diğer taraftan sos hazırlamaya başlayabilirsin. Bu tarifin içerisinde; yarım kilo spagetti, 2 yemek kaşığı zeytin yağı, 250 gram kestane mantarı, 2 diş sarımsak, 4 adet doğranmış yeşil soğan, 2 yemek kaşığı un, 1 buçuk bardak süt, 2 yemek kaşığı ekşi krema, 2/3 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri, 1/4 fincan doğranmış taze maydanoz var. Mantarlar küçülene kadar, yani yaklaşık 4 dakika yağda soteleyerek pişirme işlemine başla. Eğer bu sırada mantarlar tavadaki yağı emerlerse bir kaşık daha yağekleyebilirsin. Mantarlara sarımsak, yeşil soğan, tuz ve karabiber ekleyip hafifçe karıştır. İşte beklediğin an geldi! Mantarlar o leziz sularını salmaya başladılar.

Bu aromatik sıvının bir damlasını bile ziyan etmemen gerektiğini biliyorsun. O yüzden hemen unu ekleyip şöyle bir çevirerek nişastanın lezzetleri hapsetmesini sağla. Hemen ardından sütle kremayı ekleyerek güzelce karıştır ve kısık ateşte 5 dakika kadar daha pişir. Aman dikkat! İyi karıştır ki unla birleşen malzemeler topaklanmasın. Eğer kremalı mantarlı tavuklu makarna yapmak istersen birkaç ufak değişiklikle bu nefis tarife protein ekleyebilirsin. Tek yapman gereken, makarna haşlanırken bir kenarda tavanı ısıtıp yaklaşık 400 gram jülyen doğranmış tavukları kahverengileşene kadar kızartmak. Süt ve kremayı koymadan hemen önce tavuk parçalarını da tavaya alarak şöyle bir çevirip üzerine diğer malzemeleri eklemen yeterli olacak.

3. Etsiz Kremalı Makarna Lezzetleri

 

Fesleğenli kremalı makarna, kremanın makarnaya en çok yakıştığı tariflerden biridir. Fesleğenin harika kokusu krema içerisinde dağılarak makarnayı adeta bir şölene dönüştürür. Kremalı fesleğenli makarna ve kremalı domatesli makarna İtalyan Mutfağı’nın da klasikleşen yemeklerinden. Çok sevilen domatesli ve kremalı bir yemek olan Pasta alla Vodka tarifinde, krema ve domatesin karışımını kolaylaştırmak ve sosu bir miktar inceltmek için alkolden faydalanılır.

Eğer baharatların dans ettiği Asya yemeklerine bayılıyorsan, klasik bir tat olarak körili kremalı makarna tarifini mutlaka denemelisin. Bir kez denediğinde farkı anlayacak, körili makarna kremasız yapılmamalı diyeceksin. Çünkü kremalı körili makarnanın yoğun yapısı, körili sosun rengini ve dokusunu o kadar zenginleştiriyor, baharatların birbirleriyle o kadar dengeli şekilde karışmasını sağlar ki kalpleri kolayca fetheder. Bu nefis tarifi sebzeli olarak ya da masala ve et ekleyerek sunabilirsin. Akdeniz ve Batı mutfaklarında bol çeşidi olan kremalı peynirli makarna tarifleri de genellikle ikinci ya da yan yemek olarak tercih edilir.

E-bültenimize üye olmak için tıklayın.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu