Gluten, buğday, arpa, çavdar ve buğday ile çavdarın birleşimi melez bir tahıl olan tritikale içerisinde bulunan bir protein grubudur. Gluten elastik bir yapısı sayesinde pişirilen ya da işlenen ürünlerin şekillerini korumasına yardımcı olur. Bazı insanlarda glutene karşı hassasiyet görülür, bazıları ise çölyak hastalığı olarak nitelendirilen bir hastalığa sahiptir. Bu hastalığa sahip misafirlere yönelik menülerde glutensiz tariflere yer vermek gerekir . Çölyak hastalarının yemeklerinde bulunabilecek az miktarda gluten bile zararlı olabileceği için sunulan yemeklerin tamamen glutensiz gıdalar içermesi son derece önemlidir.
Glutensiz atıştırmalık ve ana öğün tabakları hazırlamak tahmin edildiğinden daha zor olabilir. Gluten proteini içeren ekmek, hamur işleri, kraker ve tahıl karışımlarını tanımak kolaydır. Ancak gluten sadece bu ürünlerin içerisinde yer almaz. Glutene karşı toleransı düşük olan ya da çölyak hastası bir kişi için yemek hazırlarken, tahıl bazlı malzemelerden üretilen karamel şurubu, tatlılar için hazırlanan iç dolgular ve kaplamalar, yemek ve salata sosları gibi yardımcı elementlerde kullanılan malzemelerin de gluten içermediğinden emin olmak gerekir. Glutene dair bilincin artmasıyla beraber bugün glutensiz unlar ve yemişlerin kullanıldığı lezzetli glutensiz tarifler bulunabiliyor. Doğru malzemelerle hazırlanan tarifler misafirlerin damak tatlarına hitap edecek alternatifler sunuyor.
Knorr Sebzeli Çeşni 750GR
Yemeklerinizin lezzetine lezzet katmak için farklı sebze ve baharatlarla harmanlanmış Knorr Sebzeli Çeşni!
Daha Fazlasını Görüntüle1. Deniz Tuzlu Şekerleme ve Ceviz
Yumuşacık bir dokuya sahip olan bu şekerleme, cevizin beraberinde getirdiği keskin tat ve dokuyla dengelenir.
2. Chia, Hindistan Cevizi ve Ahududu
Chia tohumları, puding için doğal bir kalınlaştırıcı görevi görür. Tadı yoktur ve hindistan ceviziyle mükemmel bir lezzet şöleni sunar. Ahududu ise benzersiz bir tazelik katar.
3. Süt, Mısır ve Böğürtlen
Süt mısır adeta pişirmek için yaratılmıştır. Mısırın tatlılığı, böğürtlen ve benzeri tart meyvelerle güzel bir tezat oluşturur.
4. Ricotta Akçaağaç Kaplı Kuruyemiş
Kremsi ricotta, üzerinde resim yapabileceğiniz beyaz bir tuval gibidir. Akçaağaç şurubu ekleyerek ve daha sonra kuruyemiş karıştırarak benzersiz bir doku ve lezzet yakalayabilirsiniz.
5. Polenta ve Mantar
Polenta, umami açısından zengin sote mantarlar ile mükemmel bir uyum sunar.
6. Balık ve Fermente Mısır
Mayalanan mısır hem tatlı hem de ekşi bir tat alır. Bu da leziz balıklarla birlikte ilginç bir lezzet oluşturur.
7. Miso ve Patlıcan
Kızartılmış etli patlıcanların üzerinde umami açısından zengin miso (fermente edilmiş bir Japon yiyeceği) gezdirerek klasik bir Japon yemeği elde edilir.
8. Kavrulmuş Sebzeler, Glutensiz Yulaf ve Labne
Kavrulan kök sebzeler daha sonra sıcak, tatlı ve tuzlu bir tat alır. Bu da kremsi taze labne peyniri ve fındık taneleri ile mükemmel bir lezzet şöleni sunar.