Velute Sos Nedir?
Velute sos, diğer isimleriyle "sauce velouté” veya “sos velute”, ismini Fransızcada kadife anlamına gelen “velouté” sözcüğünden alıyor. Kadifemsi dokusu ve rengi nedeniyle kimi zaman beyaz sos olarak da adlandırılıyor.
Konu dünya mutfağının ünlü sosları olduğunda akla ilk gelen milletin Fransızlar olduğunu zaten biliyorsun şefim. Gastronominin temelini oluşturduğu düşünülen beş ana sosun kökeni de Fransız mutfağı. İşte, velute sos da bahsi geçen temel soslardan biri. Hatta yine aynı grupta yer alan beşamel sosa birçok açıdan benzediği için onun kardeşi olarak anılıyor.
Dünya mutfağındaki sos çeşitlerinin önemli bir bölümünün temeli Fransız mutfağının beş temel sosuna dayanıyor. Ana soslardan ilham alarak ortaya çıkan alternatifler de türev soslar olarak adlandırılıyor. Velute sos türevleri arasında supreme, cardinal, aurora, bercy ve allemande sosları sayabiliriz. Sen de yemeklerinde doğrudan velute sosu kullanabilir ya da türev sosları tercih edebilirsin şefim.
Velute Sos Nasıl Yapılır?
Velute sos yapımında öncelikle tereyağı bir sos tenceresine alınarak kısık ateşte eritiliyor. Bu esnada yağın yanmaması oldukça önemli. Eriyen tereyağına un ekleniyor ve rengi dönene kadar kavruluyor. Son aşamada ise sos tenceresine kontrollü bir şekilde et ya da tavuk suyu ekleniyor. Sos kıvam alana dek sürekli aynı yöne doğru çırpıldıktan sonra ocaktan alınıyor ve baharat eklemesi yapılıyor.
Kısacası, velute sosun hem yapılış şekli hem de kıvamı beşamel sosa oldukça benzer şefim. Aralarında yalnızca bir malzeme farkı var; velute sos yapımında meyaneyi açmak için tavuk ya da et suyu kullanılırken beşamel sos sütle hazırlanıyor.
Velute Sos Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Velute sos ağırlıklı olarak et ve balık yemekleriyle birlikte servis ediliyor. Ancak hafif ve yoğun kıvamlı bir sos olması sayesinde tıpkı beşamel sos gibi çok sayıda tarife kolayca uyarlanması mümkün. Sen de velute sos eşliğinde et ve balık yemeklerini zenginleştirebilir ya da çorbalarında ideal kıvamı yakalayabilirsin. Velute sos, garnitür olarak servis ettiğin sebzelerle de harika bir uyum yakalayabilir. Üstelik, kullandığın baharatlar ile bu lezzeti daha da kendine has kılmak tamamen sana kalmış. Kısacası, velute sos ile hünerini ve el lezzetini ön plana çıkarmak çok kolay şefim.
Yemeklerini harika soslarla çeşnilendirmeyi seviyorsan dünya mutfağının en ünlü sosları arasında keyifli bir gezintiye çıkmayı unutma. Sweet chili, napoliten ve teriyaki sos gibi popüler alternatifler sayesinde yemeklerine yepyeni bir lezzet ve ruh katmanın tam sırası!