Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Lübnan yemekleri dendiğinde mezelerden söz etmeden geçmek olmaz. Yüzden fazla meze çeşidini içinde barındıran Lübnan mutfağı, Akdeniz’in gözdesi zeytinyağlıları Orta Doğu yemek kültüründen çıkıp gelen et yemekleriyle buluşturuyor. Kısacası, Lübnan mutfağında yok yok şefim. Lübnan yemekleri her damak zevkine hitap edebilecek çeşitliliğe sahip ve bize oldukça tanıdık lezzetler barındırıyor. Bu ülkenin ünlü yemeklerini daha yakından tanımak ve Lübnan mutfağı hakkında bilgi almak istiyorsan doğru yerdesin. Haydi, birlikte Lübnan mutfağı ve yemeklerini mercek altına alalım. 

Lübnan Mutfağı Yemekleri

“Lübnan mutfağına ait ana malzeme nedir?” sorusunu tek bir yanıtla sınırlandırmak neredeyse imkansız şefim. Lübnan yemekleri reçetelerinde tahıllardan baklagillere, balıklardan deniz ürünlerine, kuzu etinden meyvelere sayısız malzemeye rastlamak mümkün. Ayrıca, yemeklerde başta zahter olmak üzere birçok baharat kullanılıyor. İşte, Lübnan’ın dünyaca ünlü bazı yemekleri…

Falafel

Vegan veya vejetaryen beslenenlerin de gönül rahatlığıyla tüketebildiği bir köfte çeşidi olan falafel, nohuttan yapılıyor. Falafel reçetesinde nohuta soğan, sarımsak, taze otlar ve baharatlar da eşlik ediyor. Yalnızca Lübnan’da değil, birçok Orta Doğu ülkesinde yaygın olarak tüketilen bu lezzet, süzme yoğurt ve tahin kullanılarak hazırlanan ferahlatıcı bir sosla birlikte servis ediliyor.

lübnan mutfağı

Falafel kimi zaman tabakta, kimi zaman ise Lübnan mutfağının en ünlü ekmeklerinden biri olan pita ekmeğinin içinde bir sandviç şeklinde tüketilebiliyor. Misafirlerine Beyrut’un en klasik lezzetlerinden birini sunmak istersen falafelli ve sebzeli pita ekmeği reçetesi senin tarafından incelenmeyi bekliyor şefim. 

Lebeniye

lübnan mutfağı

Ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de yaygın olarak tüketilen bir lezzet olan lebeniye, aslında bir çeşit yoğurt çorbası. Lübnan, Türkiye’den sonra en çok yoğurt tüketen ikinci ülke olabilir şefim. Tıpkı bizim yemek kültürümüzde olduğu gibi, Lübnan mutfağında da yoğurt mezelerden çorbalara kadar birçok reçetede ön plana çıkıyor. Lebeniye de ilk bakışta yayla çorbasını andırıyor. Ancak bu özel lezzetin içinde minik köfteler gizli. 

Tabbule

lübnan mutfağı

Tabbule aslında bir salata çeşidi. Ne var ki, içinde ince bulgur olması nedeniyle rahatlıkla doyurucu bir ana yemek yerine de geçebiliyor. Tabbule’yi de kısıra benzetebiliriz şefim: İçinde ince bulgurun yanı sıra domates, taze nane, taze soğan, maydanoz ve çeşitli otlar bulunuyor. Ancak tabbule reçetesinde kullanılan nane ve maydanoz oranı, kısıra kıyasla çok daha fazla. 

Fattuş

lübnan mutfağı

Geçelim doyuruculuk oranı sayesinde ana yemek kategorisinde değerlendirilebilecek bir diğer salataya: Fattuş! Fattuş reçetesinde yeşilliklere, taze otlara ve çiğ sebzelere kızarmış pita parçaları eşlik ediyor. Salatanın sosunda ise nar ekşisi ve sumak kullanılıyor. Elbette zeytinyağından söz etmeden geçmek olmaz. Lübnan mutfağında zeytinyağının oldukça sık kullanılması, bu ülkenin yemek kültürünün Akdeniz esintileri de taşıdığının en belirgin göstergelerinden biri. 

Lübnan Mutfağı Mezeleri

Başlarken söylemiştik şefim, Lübnan mutfağı ana yemekleriyle olduğu kadar mezeleriyle de ün salmış. Hatta mezelerin ana yemeklerden daha çok ilgi gördüğünü söylemek bile mümkün. Her damak zevkine uygun meze çeşitlerini içinde barındıran Lübnan mutfağı, bizim de son derece aşina olduğumuz lezzetlerle dolup taşıyor. 

Babagannuş

lübnan mutfağı

Hatay mutfağının gözdelerinden olan babagannuş, Lübnan yemek kültüründe de oldukça önemli bir yere sahip. Közlenmiş patlıcan, tahin, limon suyu, zeytinyağı ve sarımsak kullanılarak hazırlanan bu lezzetli meze, genellikle ince kıyılmış taze nane ve taze soğan ile birlikte servis ediliyor. 

Humus

lübnan mutfağı

Türk mutfağına hiç de yabancı olmayan bir diğer meze de humus. Haşlandıktan sonra püre haline getirilen nohutların tahinle ve çeşitli baharatlarla çeşnilendirilmesi sonucunda hazırlanan humus, et ve balık yemeklerinin vazgeçilmez eşlikçileri arasında. Biz humusu çoğunlukla bu haliyle tüketiyor olsak da Lübnan mutfağında bu mezenin üzerine dana ya da kuzu kavurma da ilave edilebiliyor.  

Lübnan Mutfağı Tatlıları

Son olarak, Lübnan mutfağının enfes tatlılarından da söz edelim şefim. Tıpkı diğer başlıklarda olduğu gibi tatlılarda da seni tanıdık lezzetler karşılayacak. 

Mamul Kurabiyesi

lübnan mutfağı

Mamul kurabiyesi içi Antep fıstıklarıyla dolu, kıyır kıyır bir lezzet. Onu diğer kurabiyelerden ayıran temel fark ise reçetesinde un yerine irmik kullanılması. Kurabiyenin portakal çiçeği suyuyla zenginleştirilen iç harcı, tatlı düşkünlerine farklı ve lezzetli bir alternatif sunuyor. Mamul kurabiyesinin bademli ve hurmalı versiyonları da bulunuyor. 

Künefe

lübnan mutfağı

Listemizde bulunan ve Lübnan ile Hatay mutfaklarının benzerliğini ortaya koyan bir diğer lezzet de künefe. Ancak Lübnan usulü künefede bizim uyguladığımız reçetelere kıyasla daha az kadayıf kullanılıyor. Üzerine şerbet dökülerek servis edilen künefenin yanı sıra Lübnan’da künefeyi ekmeğin arasına koyarak yeme adeti de bulunuyor. 

Lübnan mutfağının gözde reçetelerini dilediğin zaman uygulayabilir, misafirlerine farklı lezzet alternatifleri sunabilirsin şefim. Farklı yemek kültürlerini ve tatları keşfe çıktığımız başka yazılarda görüşmek üzere! 

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu