İspanya Geleneksel Yemekleri
Gastronomi turizmi ile de ön plana çıkan İspanya’ya her yıl binlerce kişi sadece mutfağı için gider. Elbette dünyanın pek çok yerinde bu lezzetleri sunan şefler ve farklı İspanyol restoranları da bulunur. Eğer sen de kendini bu sıcak kültüre yakın hissediyorsan İspanyol yemekleri özellikleri konusunu biraz çalışmalısın şefim. Sana yardımcı olmak için buradayız.
Paella
Bir tür pirinç yemeği olan Paella’nın kökeni Valencia'dır. Reçetenin orijinalinde yerel İspanyol pirinci kullanılır. Bu kısa yapılı pirinç; hem tavaya yapışmaz özelliktedir hem de farklı malzemeler eklendiğinde en leziz sonucu verir. Paella’nın içine farklı deniz mahsulleri girebileceği gibi tavuk, sosis, sucuk gibi gıdalar da konulabilir.
Empanada
Tipik bir İspanyol halk yemeğidir. Mahalle aralarındaki fırınlarda satılan bir tür börek çeşidi olan Empanada’nın en sık rastlanılan türü kıymalı olanıdır ancak tavuklu veya balıklı da tercih edilebilir. Bazı kaynaklarda adının İspanyol Böreği olarak kullanıldığını görebileceğin bu besin, Amerika’da da çok sık karşına çıkan bir ayaküstü lezzetidir.
Mari Muntanya
İspanyol yemekleri özellikleri bakımından en kapsayıcı olan bu reçetede kelimenin tam anlamıyla yok yoktur. Sözlük anlamı olarak “dağ ve deniz” demek olan mari muntanya’nın en önemli özelliği ağır ateşte pişmesidir. İçeriğinde ana malzeme olarak tavuk ve deniz mahsülleri bulunur; sarımsak ise bu yemeğin olmazsa olmazları arasında yer alır.
Gaspaccio
İspanya ile özdeşleşmiş ancak dünyaca ünlü olan bu çorbanın tarihçesi çok eskiye dayanır. Soğuk servis edilen gaspaccio, çiğ sebzelerle yapıldığından özellikle son yıllarda giderek popülerleşen “raw food” akımına da uyum sağlar.
Tortilla
Patatesli omlet tortilla, İspanyol kahvaltılarında sıklıkla sofrada görebileceğin bir yemektir. Bazen soğanlı, bazense soğansız yapılır. İdeal sonuç için patatesin ince dilimlenmesi önem taşır.
İspanyol Yemekleri ve Tapas
İspanyol gastronomi deneyiminde zenginliği ve farklı yorumlanabilme şansı sağlaması nedeniyle şeflerin sunmayı çok sevdiği bir atıştırmalık tipidir. Meze olarak da menüye ekleyebileceğin İspanyol yemeği tapas, bulunduğun mutfağın ve mekanın konseptine göre basit malzemelerle de hazırlanabilir. Çoğunlukla minik ekmek dilimleri üzerine birbiriyle uyumlu farklı malzemelerin yerleştirilmesi şeklinde yapılan tapasın envai çeşit versiyonunu hazırlayabilirsin şefim. En sevilen tapas çeşitlerini ise şöyle sıralayabiliriz:
Pimientos del Padron
Ana yemek öncesi misafirlerine acı biber, kaya tuzu ve zeytinyağının eşsiz uyumunu sunmak istersen mutlaka denemelisin.
Patatas Bravas
Bu gelenekselleşmiş tapas tarifi aslında domates soslu bir tür patates kızartmasıdır.
Pinço
Bask bölgesinden çıkan leziz bir atıştırmalıktır. Hamsi ile yapıldığı için ülkemizde de sık sık menülerde kendine yer bulur.
Champinones al Ajillo
Yine bir geleneksel İspanyol lezzeti… Kabaca sarımsaklı mantar olarak tanımlayabileceğimiz bu tapası ekmekli ya da ekmeksiz şekilde kokteyl çubukları ile ya da tabakta sunabilirsin.
Ançüezli Tapas
Klasiklerden biri! Kızarmış, ince bir dilim ekmek üzerine ançüezli ve kaparili karışım gelir. Hem pratiktir hem de çok leziz.
İstiridye Mantarlı Tapas
Deniz ürünlerinin bu kadar yaygın ve popüler olduğun bir yeme & içme kültüründe elbette istiridye mantarı da başrollerden birini oynar. Farklı soslarla sunumu yapılabilir.
İspanyol Tatlıları
İspanya’nın yemekleri hakkında bilgi aldıktan sonra sıra geldi ağız sulandıran tatlılarını tanımaya… Günün herhangi bir saati tüketilebilen bu enfes tatlıların bazıları sana tanıdık gelecek şefim!
Churro
En meşhur İspanyol tatlısı olarak öne çıkan churro, kızartılmış bir hamur tatlısıdır. Bizdeki karşılığı birebir olmasa da halka tatlısı olarak gösterilir. Ancak churro’nun üzerine şerbet dökülmez, bunun yerine şeker serpilir.
Crema Catalana
Adından da anlayabileceğin gibi krem brüle’nin İspanyol versiyonudur. Alışık olduğumuz reçetedeki malzemelerden farklı süt yerine krema kullanılmasıdır diyebiliriz.
Arroz Con Leche
Bu da Türk mutfağındaki sütlaç ile benzerlik gösteren bir tatlıdır. Malzemeleri de çok benzerlik gösterir ancak sütlaçtan biraz daha koyu kıvamlı olur.
Deneyebileceğin Diğer Özel İspanyol Lezzetleri
Bu ülke mutfağı söz konusu olduğunda adını anmadan geçeceğimiz geleneksel bir içecek vardır: Sangria. Özel davetlerin, festivallerin, sokak etkinliklerinin olmazsa olmazı sangria, içinde mevsim meyveleri olan bir kırmızı şarap tarifidir. Bol miktarda buzla servis edildiğinden sıcak yaz günlerinde sunumu ideal olur.
Valencia’dan çıkan ve tüm İspanya mutfak kültürünü etkileyen bir başka içecek ise Horchata’dır. Lokal badem sütü ile hazırlanan bu içecek de soğuk olarak tüketilir.
Farklı dünya mutfaklarını kucaklayan ve geleneksel tarifleri hem olduğu gibi koruyan hem de yeni yorum ve sunumlarla misafirlerine sunan genç şeflerden biriysen; buradan ilham almaya devam edebilirsin. Çeşit çeşit ekmekleri ve iştah kabartan sosisleriyle Alman mutfağı, sıra dışı malzeme kullanımıyla Tayland Yemekleri ve acıseverlerin vazgeçilmezi Meksika Yemek Kültürü ile hemen şimdi tanışabilirsin!