Günümüzde dünya mutfağında kullanılan birçok sosun klasik Fransız mutfağından çıkma beş ana sostan türediğini zaten biliyorsun. İşte, bu sözünü ettiğimiz türev soslardan biri olan Creole sos; hazırladığın et, tavuk, sosis ve balık yemeklerini, sandviçleri ve sebze garnitürlerini çeşnilendirmek için harika bir seçim olabilir. Dilersen, özellikle New Orleans ve çevresinde oldukça yaygın tüketilen bu lezzeti daha yakından tanıyalım.
Creole Sos Nedir?
Cajun mutfağı, 18. yüzyılda ülkelerini terk eden Kanadalı göçmenlere ait olan ve onların ABD’nin güneyine yerleşmesi sonucunda sınırları aşan bir yemek kültürü şefim. Baharatların kullanımı, bu kültürde oldukça ön planda. Cajun mutfağının temel lezzetlerinden biri olan Creole sos da içerdiği baharatlar sayesinde sayısız tarifin içinde yer almayı başarmış.
Creole sos Fransız mutfağının beş temel sosundan biri olan domates sosunun türevi olarak kabul ediliyor. Klasik Fransız domates sosunda koyulaştırılan meyaneye taze otlar, dana stock, sebzeler ve domuz ya da dana eti eklenebilirken Creole sos yapımında taze ot ve sebzelere farklı malzemeler eşlik ediyor. Creole sosun mantar ve zeytinyağı ilave edilmiş haline ise Spanish sos adı veriliyor.
Creole Sos İçindekiler
Creole sosun temel malzemesi, domates püresi. Sosun yapımında ilk olarak soğan, kereviz ve sarımsaklar kısık ateşte kavruluyor, daha sonra üzerlerine yeşil ve kırmızı biberler de ekleniyor. Tüm malzemeler sotelendikten sonra kekik, fesleğen, acı kırmızı biber gibi baharatlar da karışıma ilave ediliyor. Bu esnada acı sos ya da Worcestershire sos kullanmayı tercih eden şefler de var.
Baharat ilavesinden sonra domatesler ile stock da malzemelere ekleniyor ve tüm karışım suyunu çekene kadar pişiriliyor. Ateşten alınan sos, tereyağı ile karıştırıldıktan sonra püre haline getiriliyor. Creole sos yapımında stock olarak genellikle et ya da sebze suyu kullanılıyor, ancak bu aşamada beyaz şarap da tercih edilebilir.
Creole Sos Nasıl Kullanılır?
Creole sos temelde domates ve biberin ön plana çıktığı bir sos çeşidi olduğu için neredeyse tüm et, balık ve tavuk yemekleriyle kusursuz bir uyum yakalayabiliyor şefim. Özellikle ızgara et yemeklerinin ve deniz ürünlerinin yanında sık sık tercih ediliyor. Ancak Creole sosu hamburger ve sandviçlerin arasına sürmek, böylelikle daha lezzetli tariflere imza atmak da mümkün. Ayrıca, Creole sosun kahvaltılıkların yanında da servis edilebileceğini hatırlatalım.
Sen de bu lezzetli sos alternatifini misafirlerine sunabilir, et yemeklerini ve sandviçlerini zenginleştirebilirsin şefim.