Balkan Ev Yemekleri
Trakya yöresinden Balkan mutfağına geçen Rumeli Beğendisi, bir pilav türü olan ama içinde tavukla servis edildiğinden ana yemek olarak da sunulan Tavuklu Kapama, Bir Ege otu olan ısırganla hazırlanan Kopriva Yemeği ve haşlanmış kuzu eti ile yapılan Elbasan Tava bu mutfağa ait gelenekselleşmiş yemekler arasındadır.
Bu mutfağın öne çıkanlarından biri olan ünlü Boşnak köftesi Pleskavitsa’nın özelliği ise bol yağlı olmasıdır. Hamburger köftesi büyüklüğündeki bu köfte ekmek arası da sunulabilir. Etli patlıcanlı yemek Musakka, tavuklu ve sebzeli Begova Supa Çorbası, krep benzeri bir gözleme olan Palaçinka da yine Balkan yemekleri tarifleri arasında sıklıkla karşına çıkar. Balkan yöresel yemekleri daha önce de söylediğimiz gibi pek çok medeniyetten ve ülkeden etkilenmiştir. Bu nedenle her türlü damak zevkine hitap eder. Deniz ürünü olarak ise Ohri Gölü’nde yetişen Belvica balığı sık sık servis edilir.
Balkan Börekleri
Birbirinden lezzetli ve çeşitli börek seçkisiyle Balkan mutfağı, hem öğle ve akşam yemekleri hem de çay saati için farklı alternatifler arayan şeflere kolaylık sunar. Selanik’ten Kırklareli’ne kadar pek çok farklı coğrafyada ufak farklılıklarla yapılan Lahana Turşulu Arnavut Böreği listenin başını çeker. Balkan mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan bu börek genellikle yanında kızılcık hoşafı ile servis edilir.
Ağza kıtır kıtır gelen, iç malzemesinin sulu olmasıyla da müthiş bir denge yakalayan Soğan Pidesi de iştah kabartan bir başka reçetedir. Yanında genellikle ayran sunulur. Türk mutfağında çokça yapılan kıymalı börek, Balkan Mutfağında bürek adını alır. Yöresel mutfağın sevilen bir diğer lezzeti ise Plaska adı verilen pırasalı ve mısır unlu bir börek türüdür. İri dişli çekilmiş lokal mısır unu kullanıldığında lezzetinin ikiye katlandığı söylenir.
Balkan Tatlıları
Bildiğimiz tatlardan başlayalım sıralamaya: Tulumba tatlısı, aşure, şekerpare, tel kadayıf, tavuk göğsü, baklava… Hemen hepsi bizim mutfağımızın da ürünleri olan bu şerbetli tatlılar Trakya bölgesinden Balkan mutfağına yerleşmiştir. Çok ufak tefek farklılıklarla hazırlanır ve sunumu yapılır. Bir de hem isimleri hem de lezzetleri ile damak tadımıza orijinal gelen yöresel tatlılar vardır. Onları da şöyle listeleyebiliriz:
- Krofne (Balkan Lokması)
- Kozacke Kapice (Rumeli Tatlısı)
- Sütlü Paluze
- Kaymaçina (Üsküp Tatlısı)
- Triliçe (Arnavut Tatlısı)
- Celuvki
Özel Balkan Lezzetleri
Böylesine geniş bir seçki sunan Balkan mutfağında elbette soslar da önemli bir yer kaplar. Genellikle kahvaltı sofralarında yer verilen; kırmızı biber ve patlıcanların közlenerek hazırlandığı Pindjur Sosu’nu örnek verebiliriz öncelikle. Bulgaristan, Sırbistan ve Makedonya yörelerinden çıkan bu sos aynı zamanda iyi bir iştah açıcıdır. Yeniden yorumlanarak meze olarak da sunulabilir. Benzer bir başka eşlikçinin adı Lütenitsa’dır. Közlenmiş biber ve közlenmiş patlıcan bu sosun ana malzemelerini oluşturur.
Yöresel bir hamur işi olan Dızmana veya Göçmen böreği Balkan mutfağında genellikle sade hazırlanır. Ancak bölgelere göre tarih içerisinde ıspanaklı, patatesli veya peynirli şekilde pişirildiği de olur.
Tavuk bagetlerin sotelenmiş pirinç ile buluştuğu Mişoriz ise büryan ismiyle ülkemiz mutfağında kendine yer bulmuştur. Bir tür tepsi pilavı olarak kategorize edebileceğimiz bu lezzeti de menülerinde değerlendirmeyi düşünebilirsin şefim.
Balkan mutfağında kebap yok mu dediğini duyar gibiyiz! Elbette ki var. Üsküp Kebabı enfes tadıyla öner çıkar. Etlerin önceden marine edilmesi ve kebabın güveçte pişmesi Üsküp Kebabı’nın önemli özellikleri arasında bulunur.
Balkan içeceklerine de değinmeden geçmeyelim. Mastik likörü ve özel meyve şaraplarını bu kültürün önemli alkollü içecekleri arasında sayabiliriz. Ayrıca çok çeşitli şerbetler ve ayran da ana yemeklere eşlik eder. Bulgaristan’dan Makedonya’ya kadar geniş bir havzaya yayılmış olan Balkan kahvesi mutfağın öne çıkan lezzetlerinden biridir.
Dünya Mutfakları
Uzun ve son derece de meşakkatli bir yol olan gastronomi dünyasında boy göstermek ve farklılaşmak için dünya mutfaklarını yakın markaja almak gerektiğini sıklıkla tekrarlıyoruz şefim. Sen de misafirlerin için oluşturacağın konseptlerde, menülerde farklı ülkelerin ojininal reçetelerini kendi stilinde yorumlayabilirsin. Mesela kadim Osmanlı Saray Mutfağı bu konuda yoluna iyi bir aydınlatıcı olabilir. Tıpkı Balkan mutfağı gibi melez özellikler gösteren ve Balkan yemekleri isimleri gibi kulağa ilginç gelen yemek tariflerine sahip Lübnan Mutfağı ve Lübnan Yemekleri de keşfedilmesi gerekenlerdendir. Her daim popüler ve prestijli bir deneyime yönelmek istiyorsan Fransa Yemek Kültürü incelemek için ideal bir alan olabilir. Köklü geçmişi, mutfak profesyonellerinin takip ettiği pişirme teknikleri, yaratıcı şefleri ile Fransa mutfak kültürü garantili bir öğreticidir aynı zamanda. Şimdiden başarılar ve eline sağlık!