Gıda Güvenliğinde FATTOM Faktörleri
FATTOM’un ne demek olduğu hakkında bilgi sahibi olarak yiyeceklerinizi zararlı mikroorganizmalardan korumaya bir adım daha yakın olun.
FATTOM nedir?
Yiyeceklerde zararlı mikroorganizmaların oluşmasına sebep olabilecek birkaç faktör vardır. FATTOM kısaltmasının ortaya çıkış noktası işte tam olarak burasıdır. FATTOM, faktörün mikroorganizmaların oluşumu için ihtiyaç duyduğu bir kısaltmadır. Bu faktörlerin neler olduğunu anlayarak hem çapraz bulaşmayı hem de gıda kaynaklı hastalıkların ortaya çıkmasını önleyebilirsiniz.
Aşağıda, mutfaklarda Gıda Güvenliği uygulamalarının nasıl uygulanacağı ile ilgili verilen tavsiyelerle birlikte mutfakta dikkat etmeniz gereken 6 FATTOM Faktörünün bir listesini görebilirsiniz:
1. GIDA
Birçok mikroorganizma, protein (kümes hayvanları, balık, süt ürünleri, yumurta) ve karbonhidrat (pişmiş pirinç, makarna) bakımından zengin olan yiyecekler üzerinde görülmektedir. Bu gıdalarda kirlenme riski fazla olup gıda kaynaklı hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
Gıda Güvenliğini sağlamak için ne yapabilirsiniz?
- Öncelikle, bu gıdaların yüksek risk taşıdığını unutmayın.
- İkinci olarak, Gıda Depolama Kılavuzu ile yiyeceklerinizin uygun şekilde saklanmasını sağlayın.
- Üçüncü ve son olarak, Gıdalarda Çapraz Bulaşmanın Önlenmesine Dair 7 İpucu ile Çapraz Bulaşma konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenin.
2. ASİT
Kümes hayvanları, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi düşük asitli gıdalar (pH > 4.6) potansiyel olarak daha tehlikeli ve mikrobiyal kirlenmeye daha yatkın oldukları düşünülmektedir.
Gıda Güvenliğini sağlamak için ne yapabilirsiniz?
- Gıdaları yüksek sıcaklıklarda pişirin. Gıda Depolama Şemasında yer alan depolama sıcaklıkları hakkında bilgi alın.
- Son tüketim tarihlerini kontrol edin. Sipariş tarihleri, hazırlama tarihleri ve son tüketim tarihlerini takip etmek için Buzdolabı Etiketleri kullanın.
- Düşük asitli konserve gıdalardaki çürüklere, şişmelere, sızıntılara veya paslanmaya dikkat edin (yemeye hazır etler, fırınlanmış fasulye).
3. SICAKLIK
Mikroorganizmalar en hızlı 5°C ile 56.7°C arasındaki Sıcaklık Tehlike Aralığında (TDZ:Temperature Danger Zone) üremektedir. Bu TDZ aralığı oda sıcaklığını da kapsamaktadır.
Gıda Güvenliğini sağlamak için ne yapabilirsiniz?
- Yiyecekleri oda sıcaklığında çok uzun süre bekletmeyin (örn. pirinç ve nişastalı yiyecekler).
- Gıdaları doğru sıcaklıkta saklayın.
Daha fazla bilgi almak için bu Gıda Depolama Sıcaklığı şemasına göz atabilirsiniz
4. ZAMAN
4 saat sonra, gıda üzerindeki mikroorganizmalar gıdanın tüketimini güvensiz hale getirecek toksinler oluşturabilir.
Gıda Güvenliğini sağlamak için ne yapabilirsiniz?
- Gıdalar TDZ’de 4 saatten uzun süre bekletilmemelidir.
5. OKSİJEN
Mikroorganizmaların büyümek için oksijene ihtiyacı vardır. Yiyeceklerinizi profesyonel gıda konteynerlerinde saklayarak mikroorganizmaların oluşmasını engelleyin.
Gıda Güvenliğini sağlamak için ne yapabilirsiniz?
- Her daim gıdaların üstünü kapatın.
6. NEM
Mikroorganizmalar taze kümes hayvanları, et, balık ve çiğ yumurta gibi yüksek su içeriğine sahip gıdalarda daha hızlı büyümektedir.
Gıda Güvenliğini sağlamak için ne yapabilirsiniz?
- Bu gıdaların nemin az olduğu yerlerde uygun sıcaklıklar altında saklandığından emin olun.
Daha fazla bilgi almak için buraya Gıda Depolama Kılavuzu tıklayın!
Düşmanlarınızı tanıyarak ve bu düşmanları yiyeceklerinizden uzak tutmak için ne yapmanız gerektiğini bilerek yiyeceklerinizi ve müşterilerinizi güvende tutabilirsiniz. Buraya tıklayın ve mutfağınızdaki gıda hijyen seviyesini artırmanıza yardımcı olacak diğer ipuçlarını keşfedin.
İlgili Yazılar
UFS Academy’de seni neler bekliyor?
- Şef eğitimlerine ücretsiz erişim
- Dünyanın dört bir yanındaki şeflerden en iyi tarifler ve ipuçları
- En son mutfak trendleri