7 Yaygın Gıda Güvenliği Problemleri & Çözümleri
Dünya genelinde profesyonel Şefler tarafından kullanılan yaygın Gıda Güvenliği Problemleri ve Çözümlerine göz atarak mutfakta karşılaşılan bazı problemler hakkında bilgi alın.
Gıda Güvenliği kurumunuzun ayakta kalabilmesi için oldukça önemlidir. Ancak, gıda güvenliğini sağlamaya çalışırken Gıda Güvenliği Problemleri ile karşılaşmamızın kaçınılmaz olduğunu biliyoruz. En Yaygın Gıda Güvenliği Problemlerini tespit ettik ve bu problemlerin üstesinden gelmek için sizlere bazı Gıda Güvenliği İpuçları hazırladık.
Problem 1: Zaman ve Para Yatırımı
Personel eğitimi ve uygun mutfak ekipmanlarına (örn. uygun pişirme ekipmanları, vb.) yatırım yapmak için zaman ve paranın bulunması problem olabilir.
Çözüm: İlk başta maliyeti biraz yüksek olsa da, bu eğitim ve ekipmanların kurumunuz için uzun vadede faydaları olacaktır. Bu önemli yatırımları yapmaktan kaçınmayın. İstediğiniz son şey yetersiz personel hijyeninden veya ekipmanların uygunsuz kullanımından kaynaklanan bir gıda güvenliği problemi yaşamaktır. Böylesi bir problem itibarınızı büyük ölçüde etkileyecek, sonuç olarak daha fazla para kaybına yol açacaktır.
Problem 2: Dil ve Kültür
Personeliniz, gıda işleme uygulamalarında çeşitli standartlara sahip farklı ülkelerden ve kültürlerden gelmiş olabilir.
Çözüm: Dünya genelinde kabul edilen gıda güvenliği standartlarını belirlemek ve uygulamak şefin görevidir ve bu görev aynı zamanda tüm yemekler için standart tarifleri de içermelidir. Bu standartlar daha sonrasında uygun bir eğitim programı ile diğer mutfak çalışanlarına da aktarılmalıdır.
Problem 3: Eğitim ve Okuryazarlık
Mutfak çalışanlarınız farklı eğitim düzeylerine sahip olabilir ve davranışlarının nedenlerini ve etkilerini anlamayabilirler.
Çözüm: Eğitimleri veya tarifleri mümkün olan en basit şekilde hazırlamaya gayret gösterin. Daha fazla görsel kullanın ve farklı gıda güvenliği uygulamalarını göstermek için diğer yöntemleri deneyin.
Problem 4: Personel Farkındalığı
Mutfak ekibiniz gıdalar üzerinde gelişebilen potansiyel kirleticilerin ve bunları nasıl önleyebileceklerinin tamamen bilincinde olmayabilirler.
Solution: Öncelikle mikroorganizmaların oluşmasına neden olan faktörleri mutfağın kıdemli üyeleri öğrenmekten, daha sonra bu bilgileri diğer mutfak çalışanları ile paylaşmaktan sorumludur. Bu bilgiler mikroorganizmaların oluşmasını önlemek için atılması gereken adımlarla birlikte daha fazla görsel ile desteklenebilir (örn. FATTOM).
FATTOM modeli hakkında ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayın .
Problem 5: Tedarikçiler
Gıda ürünleri tedarikçisi veya distribütörünün uygun gıda güvenliği standartlarını gözetip gözetmediğini takip etmek neredeyse imkansızdır.
Çözüm: Yalnızca uygun takip kayıtları tutan güvenilir tedarikçilerden alışveriş yapın. Tedarikçilerle güvene dayalı ilişkiler kurun ve iyi niyetin bir parçası olarak onları yakalama fırsatını kullanırken aynı zamanda da tesislerini kontrol etmek için fabrikalarını zaman zaman ziyaret edin. Bunu anlamanın diğer bir yolu da denetim sonuçlarının incelenmesidir.
Problem 6: Kurum İçinde Yüksek Risk Taşıyan Müşteriler
Çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlı insanlar gibi daha hassas müşteri grupları arasında gıda kaynaklı hastalıkların görülme riski daha fazladır.
Çözüm: Her müşteriye yüksek risk taşıyan bir müşteri gözüyle bakın. Dolayısıyla, gıda güvenliği standartlarına her şartta uymak son derece önemlidir. Sıkı incelemeler ve düzenli kontroller mutfak çalışanlarının her daim tetikte ve dikkatli olmalarını sağlayacaktır.
Problem 7: Personelin Sürekli Değişmesi
Yiyecek-içecek sektöründe personelin sürekli olarak değişmesi gayet normal bir durumdur. Bu değişiklik, hiç sonu gelmeyen işe alımlar, dolayısıyla da personelin gıda güvenliği standartları hususunda sürekli olarak eğitilmesi anlamına gelmektedir.
Çözüm: Öncelikle, performansı yüksek çalışanlara sahip olmak için sürekli teşvik, övgü veya ödül programları gibi motive edici faktörler ile personelinizi uygun şekilde eğitmeye çalışın. Tüm çalışanlarınızın her zaman istekli, öğrenmeye ve gelişmeye açık olmasını sağlayın. Ek olarak, ekibinize yeni katılanların mümkün olan en kısa zamanda temponuza ayak uydurabilmesi için standart ve etkili bir program oluşturabilir ve bu başlangıç eğitimlerini yürütmesi için sorumluluğu ekibin kıdemli üyelerine bırakabilirsiniz.
Sıkı bir bütçe politikası uyguluyorsanız, bu bütçenin belli bir kısmını her zaman gıda güvenliği için yapılacak harcamalara ayırın. Gıda güvenliğini uygulamaya yönelik etkili ve uygun maliyetli yöntemler bulunmaktadır. Önemli olan bu yöntemleri uygulayacak düşünce yapısı ve istekliliğe sahip olmaktır.
İlgili Yazılar
UFS Academy’de seni neler bekliyor?
- Şef eğitimlerine ücretsiz erişim
- Dünyanın dört bir yanındaki şeflerden en iyi tarifler ve ipuçları
- En son mutfak trendleri