Gıda Kaynaklı Hastalık Şekilleri
- Gıda kaynaklı enfeksiyonlar
- Gıda zehirlenmeleri
- Toksin kaynaklı enfeksiyonlar
Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar
Yiyecekler temiz görünse de üzerinde doğal bakteri ve mikroorganizmalar bulunur. Doğru şekilde ele alınmadığında, tüm bunlar gıda kaynaklı enfeksiyona dönüşebilecek rahatsızlık ve hastalıklara sebep olur.
Gıda kaynaklı enfeksiyona yakalanma riski taşıyan tehlikeli gıda kaynaklarını aşağıda bulabilirsiniz.
En Yaygın Gıda Kaynakları
- Çiğ ya da pastörize edilmemiş süt ürünleri, çiğ veya az pişmiş et ve kümes hayvanları
- Pis sularda yetişmiş çiğ veya az pişmiş balık ve kabuklu deniz ürünleri
- Ham veya pastörize edilmemiş süt ürünleri, Fermente edilmiş çiğ etli sosisler, çiğ ve pişmiş etler, çiğ ve füme balık
En Yaygın Etkileri
- Ateş, kusma, ishal, mide bulantısı
- Kusma, sulu ishal. Ağır vakalardaki komplikasyonlar sonucu koma ya da ölüm
- Ateş, ishal, mide bulantısı
Gıda Kaynaklı Zehirlenmeler
Gıda kaynaklı zehirlenme kişinin, dışkı, kir veya diğer atık maddeler bulaşmış yiyecekleri yemesi durumunda ortaya çıkar.
Bozuk gıdayı tespit etmenin 3 yolu vardır.
Görünüş
Renkte bozulma.
Koku
Kötü, hoşa gitmeyen koku.
Ele Gelişi
Çiğ etin veya deniz mahsulünün peltemsi yapıda olması.
Bu belirtilerden herhangi birini tespit ettiyseniz, gıdayı yıkayarak ya da pişirerek temizlemek neredeyse imkansız olduğundan gıdayı hemen çöpe atın.
Gıda kaynaklı zehirlenmeye sebep olabilecek tehlikeli gıda kaynaklarını aşağıda bulabilirsiniz.
En Yaygın Gıda Kaynakları
- Düzgün konservelenmemiş düşük asitli yiyecekler (örneğin, sebze veya tütsülenmiş et)
- Oda sıcaklığında çok uzun süre kalan pirinç ve diğer nişastalı gıdalar
- Burun, kulak, ağız ve enfekte olmuş sivilceye dokunulan ellerle yiyeceğe dokunulursa; tükürük yoluyla da bulaşabilir
En Yaygın Etkileri
- Halsizlik, çift görme, kusma, mide bulantısı. Ağır vakalardaki komplikasyonlardan kaynaklı ölüm
- Sulu ishal, kusma, mide bulantısı
- Kusma, mide bulantısı, ishal, karın krampları
Toksin Kaynaklı Enfeksiyonlar
Bu enfeksiyonlara, bozulmuş gıdalarda yer alan toksinler neden olur. Söz konusu gıdanın kokusu ve tadı normal olduğu için anlaşılması oldukça zordur ve ancak tüketildikten sonra kendini gösterir.
Toksin aracılı enfeksiyona sebep olma riski taşıyan tehlikeli gıda kaynaklarını aşağıda bulabilirsiniz.
En Yaygın Gıda Kaynakları
- Hayvansal yüksek proteinli gıdalar (etli soslar, yemekler, et suyu vb.) ve süt
- Çiğ ve pastörize edilmemiş süt ürünleri, çiğ ya da az pişmiş et ve tavuk eti, kirlenmiş su, atık madde bulunan yeşillikler ve meyveler
En Yaygın Etkileri
- İshal, mide krampı, ciddi durumlarda komplikasyon sonucu vücudun su kaybetmesi ölüm
- Ateş, kusma, bulantı, kanlı ishal, ciddi mide krampları, ciddi vakalarda komplikasyon sonucu ölüm