Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Biftek Nedir? 

Biftek Nedir?

Hepimizin sıklıkla kullandığı bir kelime de olsa öncelikle biftek nedir ve nasıl elde edilir ona bakalım. Bu durumda aklına ilk gelen biftek hayvanın neresi sorusu olabilir. Biftek; antrikot ve bonfile olmak üzere dananın kontrnuar, kontrfile, sokum ve yumurta bölümlerinden elde edilir. Özetle hayvanın diz ekleminin üstünde kalan bölümlerinden biftek elde edilir diyebiliriz. Biftek fiyatı her zaman etin diğer bölümlerine göre biraz daha yüksektir çünkü sinir ve yağ içermediği için hayvanın en değerli kısmı kabul edilir.

Dananın but kısmı ile böbreğinin alt tarafında yer alan etler az hareket eden kısımlardır. Bu sebeple az hareket ettiğinden kas dokusu zayıftır, et yumuşaktır ve kolayca pişer. Bonfile, dana pirzola, antrikot, kontrfile, T-bone, porterhouse, döş ve kürek biftek çeşitleri arasında yer alır. 

 

Biftek ve Antrikot Farkı Nedir? 

biftek ve antrikot farki

Biftek ve antrikot farkı en çok sorulan sorulardan biri. Aslında antrikot da bifteğin bir çeşididir. Bonfile ile antrikot da birbirine karıştırılır. Bonfile dananın böbrek yatağından başlayan ve belin iki yanına uzanan kas parçasına verilen isimdir, içinde iç yağı ve sakatat bulunmaz.

Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır. Bonfilenin üzerinde yer alan kısım kontrfile olarak adlandırılır ve genellikle antrikot ile birlikte servis edilir. Özetle antrikot da bonfile de birer biftek çeşididir. Hayvanın neresinden alındıklarına göre isimleri farklılık gösterir. 

 

Biftek Nasıl Marine Edilir? 

biftek nasil marine edilir

Bifteğin lezzetini artırmak, daha kolay pişmesini sağlamak, daha sulu ve yumuşak bir et elde etmek için marinasyon işlemi gereklidir. Etin tercihen asit değeri yüksek malzemeler içinde bekletilmesine ve böylece sertliğinin giderilmesine verilen isim de marinasyondur. Bu işlem biftek terbiyesi olarak da adlandırılır. 

Bifteği marine ederken kullanacağın malzemeler tamamen senin tercihine kalmış şefim. Ancak genellikle sirke, şarap, limon suyu, zeytinyağı gibi asidik değeri yüksek malzemeler seçilir. Baharatlar ve mikro yeşillikler de marine işleminin yine tercih edilen malzemelerindendir. Hazırlanan bir marine sosunun içinde tercihen 2 saat ile 24 saat arasında, üstü kapalı olarak buzdolabında bekletilen biftek, oldukça lezzetli olacaktır. Buzdolabından çıkarıldıktan sonra biftek marine sosunu akıtması için sostan çıkarılıp ayrı bir kaba konulmalı ve oda ısısında gelene dek bekletilmelidir. Ondan sonra pişirme işlemine geçilmesi bifteğin lezzetine lezzet katar.

 

Biftek Nasıl Pişirilir? 

Biftek değerli bir et olduğu için marine edilmesinden pişirilmesine dek dikkat edilmesi gereken noktalar mevcut. Bunlara gereken özeni gösterdiğinde damaklarda iz bırakan bir biftek hazırlayacağına hiç şüphen olmasın şefim. Şimdi biftek nasıl pişer ve biftek pişirme sırasında dikkat etmen gereken noktalar nelerdir onlara bakalım. Bunun için birkaç püf noktası var:

  • İyi bir biftek kalın olarak kesilmeli ve dövülerek inceltilmemelidir. Dananın genç olması ve etin az pişirilmesi de lezzeti artıran faktörlerdendir. 

  • Biftek pişirme işleminden önce mutlaka oda sıcaklığında olmalı ve tuzlanmış olmalıdır. 

  • Marine işlemi esnasında kullanılan baharatlar, etten önce biraz yağ ile tavaya alınmalı ve hafifçe kızartılmalıdır. Böylece etin sosu yanmaz ve bifteğin tadını acılaştırmaz. 

  • Kalın tabanlı bir tava ya da ızgara, iyi bir biftek pişirmek için oldukça gereklidir. Biftek mühürleme işlemi mutlaka yapılmalıdır. Mühürlemek etin üstü kapatılmadan yükse ateşte etin her iki tarafının da renk değiştirene dek pişirilmesi demektir. Böylece et suyunu içinde hapsederek salmaz ve çok daha lezzetli olur.

  • Mühürleme işlemi biftek nasıl kızartılır sorununun da yanıtıdır. Hızlıca yüksek ateşte mühürlenen etin dış kısmı kızarmış olur. 

  • Mühürleme işlemi bittikten sonra biftek oda sıcaklığında 10 dakika kadar bekletilmedir. Bu sırada bifteğe hiç müdahale edilmemeli, ekstra bir sos y ada baharat eklenmemelidir. 

  • Biftek dinlendirildikten sonra, orta ısıdaki fırına, tavaya ya da ızgaraya tekrar alınır ve bu şekilde istenilen kıvamda pişirilir. 

Biftek Kaç Dakikada Pişer?

Biftek mühürleme işlemi her iki taraf içinde yaklaşık üçer dakika sürer. Etin büyüklüğüne ve kalınlığına göre bu süre değişebilir. Bir şef olarak bunun kararını vermek hislerine kalmış. Et mühürlenip dinlendirildikten sonra pişirmek için gereken süre yine değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 10-12 dakika kadardır. Etin az ya da orta pişirilmiş olması önemlidir. Çok pişmiş et genellikle tercih edilmez çünkü et çok pişirildiğinde içindeki suyu kaybettiği için sertleşir ve lezzetini kaybeder.

Biftek Yanına Ne Gider? 

Bifteğin içerdiği demirin vücut tarafından daha iyi emilmesi için C vitamini ile birlikte tüketilmesi en uygunudur. Bu yüzden bifteğin yanına buharda pişmiş ve hafifçe karamelize edilmiş brokoliler, havuçlar, patates kızartması, haşlaması ya da püresi veya boş yeşillikli bir mevsim salatası çok yakışır. 

Mutfağımızın vazgeçilmezlerinden olan pirinç ya da bulgur pilavı da bifteğin yanına çok yakışır. Fırında pişirilmiş bol sarımsaklı ve tereyağlı mısır ya da leziz bir makarna da bifteğin en lezzetli eşlikçisi.

Biftek pişirmenin ve hazırlamanın bütün püf noktalarını ve kurallarını öğrenmiş oldun şefim. Gerisi senin hayal gücüne, yaratıcılığına ve elinin lezzetine kalmış. Şimdiden kolay gelsin!

 

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu