Alerjenler beslenme şekillerinin temelinde yer alan önemli unsurlardır. Yaygın alerjen türleri ve yemeklerinizi ve restoranınızı ne derece etkileyebileceğine dair bilgi alabilirsiniz.
Büyük Gıda Alerjenleri
Gıda alerjisi vakalarının büyük bir çoğunluğu yaygın gıda alerjenlerinden kaynaklanmaktadır. Yaygın olarak bilinen gıda alerjenleri şunlardır:
- Süt ve süt ürünleri
- Yumurta ve yumurtalı ürünler
- Balık
- Kabuklu Deniz Mahsulleri
- Ağaç yemişleri
- Yer Fıstığı
- Buğday
- Soya ve soyalı ürünler
ÜCRETSİZ Gıda Alerjenleri Kontrol Listesini buradan alabilirsiniz.
Gıda alerjisi belirtileri
Bu belirtileri öğrenmek ve tanımak restoranınızdaki gıda alerjisi vakalarını düzgün bir şekilde yönetebilmenize olanak sağlamaktadır. Gıda alerjisinin yaygın belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Dudakların/dilin şişmesi veya dudakların kaşınması
- Karın ağrıları, kusma veya ishal
- Kurdeşen, ciltte döküntü veya egzama
- Hırıltılı solunum ve solunumda güçlük
Restoranlarda alerjilerin önlenmesi
- Gıda alerjisinin önlenmesi alerji vakasına müdahale etmekten daha kolay ve daha az maliyetlidir. Gıda alerjisinin belirtilerini ve en yaygın gıda alerjenlerini bilmek yalnızca ilk adımdır – yemeklerimizde bulunan maddelerin alerjik reaksiyonlarını önlemek bizim sorumluluğumuzdadır. Aşağıda alerjik reaksiyonun önlenmesi ve alerjik bir reaksiyon sırasında alınabilecek ivedi önlemlere dair tavsiye edilen adımlar hakkında bilgiler yer almaktadır:
- Özellikle sekiz büyük alerjeni içeren malzemeler için detaylı bir menü tanımı ve liste oluşturun.
- Yemeklerde kullanılan malzemeler hakkında müşterileri bilgilendirmek üzere servis personellerine eğitim verin.
- Alerjenler hakkında sorulan sorulara cevap verebilmeleri için personelinize eğitim verin.
- Personele alerjik reaksiyonlara meyilli yemekler hakkında bilgi verin ve çalışanlarınıza müşterilerinize önerebilecekleri başka yemekleri öğretin.
- Acil bir durum halinde aramak üzere yakındaki hastanelerin ve kliniklerin acil servis numaralarını alın.
- Menüde yer alan hangi yemeklerin sağlıklı seçimler olduğu konusunda servis personelinize eğitim verin ve çalışanlarınıza bu yemekleri müşterilere tavsiye etmeyi öğretin.