Daha Sağlıklı Uygulamalar
Daha sağlıklı hale getirmek ve müşterilerinizin dikkatini çekmek için menünüzü ve yemeklerinizi nasıl düzenleyeceğinize dair bazı pratik ipuçları alabilirsiniz
Menünüzü daha sağlıklı hale getirmenin birçok yolu vardır. Burada, daha sağlıklı ve daha lezzetli yemekler oluşturmanıza yardımcı olacak bazı yaygın uygulamalardan bahsedeceğiz.
Gıda etiketlerinin anlaşılması
Gıda etiketleri besin değerleri dahil olmak üzere ürün hakkında bilgi vermektedir. Gıda etiketlerinin doğru bir şekilde nasıl okunacağının bilinmesi ve besin içeriklerinin yemeklerinize yansıması yemeklerinizin daha sağlıklı seçimler haline gelmesini sağlamaktadır. Bunu birçok şekilde sağlayabilirsiniz:
- Sorulduğunda müşterilerinizle paylaşabilmek için besin değerleri ile ilgili bilgilere sahip olun.
- Dengeli, çeşitli ve daha sağlıklı menüler oluşturmak için besin değeri ile ilgili bilgileri kullanın.
- Potansiyel gıda alerjenlerini belirleyin ve müşterilerinize anlatın.
- Sodyum, yağ, kolesterol ve kalori gibi spesifik konulara ilişkin özel yemekler planlayın.
Sağlıklı yemeklerin karakteristik özellikleri
Sağlıklı yemeklerin karakteristik özellikleri ve restoranınız için daha iyi bir menü oluşturmada bu özellikleri nasıl kullanabileceğiniz hakkında bilgi alın. Sağlıklı bir menü:
- Yeterli besin değerleri içermelidir.
- Dengeli besin öğelerine sahip olmalıdır.
- Tavsiye edilen besin değerlerini yeterli oranda vermelidir.
- Gıda malzemelerinde ve besin kaynaklarında çeşitlilik sunmalıdır.
Sağlıklı pişirme yöntemleri
Sağlıklı yemeklerin karakteristik özelliklerini artık bildiğimize göre, şimdi bu yemekleri hazırlamada kullanabileceğiniz pişirme yöntemlerine bakalım:
- Buhar – Yağ gerektirmez ve besin değerlerini korur.
- Haşlama – Yağ gerektirmez ve yemeğe ekstra bir kalori katmaz.
- Suda Pişirmek – Yumurta, balık ve sebze gibi doğal olarak sert olmayan gıdaları pişirmek için yağ gerektirmeyen bir yöntemdir.
- Soteleme veya wok tavada kızartma – Kızgın yağda kızartma yöntemi yerine kullanılabilecek iyi alternatiflerdir. Besin değerleri ve doğal malzeme renkleri korunmakta, bu sayede yemek görsel olarak daha cezbedici olmaktadır.
- Izgara – Pişirme sırasında malzemelerden yağın akmasını sağlayan düşük yağlı bir et pişirme yöntemidir. Kanser riski taşıyabileceği için etlerin kömürleşmemesine dikkat edin.
Sağlıklı çeşnileme alternatifleri
Pişirme aşamasında kullanabileceğiniz sağlıklı çeşnileme alternatiflerinin bir listesi aşağıda verilmiştir:
- Meyve, bal ve akçaağaç şurubu – Doğal şekerin daha besleyici bir kaynağıdır.
- Aromatik malzemeler (soğan, sarımsak, zencefil, vb.) – Çok fazla tuz kullanmadan yemeğe tat kazandırmaya yardımcı olur.
- Kavrulmuş baharatlar, kabuklu yemişler ve tohumlar – Yemeğe aroma ve tat katar.
- Çeşnili yağlar – Tereyağı yerine sağlıklı alternatifler.
- Turunçgiller ve çeşnili sirke – Tuz ihtiyacını düşürmeye yardımcı olan parlak ve kesin kat.
Sağlıklı yemek porsiyonu
Sağlıklı beslenme yemeklerinizde bulunan vitamin ve minerallerden daha fazlasıdır – aynı zamanda yemeklerinizi dengeli bir tabakta servis etmekle de ilgilidir. Dengeli beslenmeyi teşvik etmek için yemeklerde porsiyon büyüklüklerini nasıl ayarlayacağınıza dair aşağıda birkaç ipucu verilmiştir:
- Tabakta tam tahılların, sağlıklı proteinlerin, sebzelerin veya meyvelerin dengeli bir şekilde yer aldığından emin olun.
- Yemeklerde nişasta oranını azaltarak salata porsiyonunu arttırın.
- Yemekte bulunan salça ve sosların miktarını azaltın.
Diğer stratejiler
Besin değerleri, vitamin ve minerallerle dolu dengeli bir tabağın servis edilmesinin yanında, aşağıda restoranınızda sağlıklı beslenmeyi uygulamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları yer almaktadır:
- Besin değerlerine sahip taze malzemeler kullanın.
- Organik ürünlerin kullanımını arttırın.
- Daha az gıda katkı maddesi kullanmaya çalışın.
- Sağlıklı menü kombinasyonlarını deneyin.
- Sağlıklı yemekleri daha çok satmaya ve tanıtmaya çalışın.
- Sağlıklı gıdaları premium seçenekler olarak sunun.
İlgili Yazılar
UFS Academy’de seni neler bekliyor?
- Şef eğitimlerine ücretsiz erişim
- Dünyanın dört bir yanındaki şeflerden en iyi tarifler ve ipuçları
- En son mutfak trendleri