Rokfor Peyniri Nasıl Yapılır?
Rokfor, yapımı oldukça zahmetli bir peynirdir. Rokfor peyniri yapımı için özel olarak hazırlanan rokfor küfü için; buğday unu, çavdar unu, sirke ve maya karıştırılarak yoğrulup hamur haline getirildikten sonra pişirilir. Hazırlanan bu ekmek formu, rokfor mağaralarına benzeyen bir ortamda 1,5 ay kadar küflenmesi için bırakılır. Bu ortamın sıcaklığı 12°C, nem oranı ise %85’tir. Rokfor küfü için hazırlanan bu ekmekçikler kurutulur ve öğütüldükten sonra toz haline getirilir.
28 dereceye dek ısıtılan koyun sütü, fabrika peynir mayası ile mayalanır ve pıhtılaşmaya bırakılır. Pıhtılaşan kısımlar rokfor peynir kalıplarına alınır ve üstlerine hazırlanan rokfor küfü dökülür. Bu kalıplar günde 2-3 kez alt üst edilerek, 6 gün boyunca çevrilir.
Bu işlem de bittikten sonra peynirler çimento kaplı bir zemin üstüne alınır. 12°C sıcaklıkta, yine günde 2-3 kez çevrilerek tüm sularını salana dek burada bekletilir.
Sonrasında ise %90 nem ve 8°C sıcaklığa sahip olan özel rokfor mahzenlerine alınırlar. Bu mahzenlerde küflenme işlemi tamamlanana dek bekletilir. Sonrasında paketlenerek satışa sunulur.
Rokfor Peyniri Nasıl Yenir? Rokfor Peyniri Nasıl Tüketilir?
Fransızların bu özel peyniri onlar için oldukça önemlidir. Yapılışı zor ve zahmetli olan ama bir o kadar da faydalı olmasıyla bilinen bu peyniri Fransızlar özellikle hafif akşam yemeklerinden sonra tüketmeyi tercih ederler. Kahvaltılarda sadece tadımlık olarak ikram edilen rokfor peyniri tam bir gurme peyniridir.
Keskin aroması ve damakta kalan lezzeti ile lüks restoranların peynir tabaklarında mutlaka yer alır. Tereyağı eşliğinde sunulur ve tüketilir.
Rokfor peyniri, salatalarda ve kanepelerde de kullanılır. Kremalı soslara oldukça düşkün olan Fransızlar, rokfor peyniri ile enfes zeytinyağlı kremalı makarnalar yapar. Bu aromatik peynir, kurutulmuş domates ile hazırlanan soslara da ziyadesiyle yakışır.
Tavuk ve et yemeklerine hazırlanan soslarda da aroma verici olarak kullanılan rokfor peyniri, eğitimli damaklar için dayanılmaz bir lezzet şöleni sunar.
İncir ve bal eşliğinde ekmek üstünde de sunabilen rokfor peyniri, bazı pizza çeşitlerine de lezzet katar.
Rokfor Peyniri Yerine Ne Kullanılır?
Oldukça pahalı ve lüks bir peynir olan rokfor peynirinin orjinalini bulmak ve kullanmak her zaman mümkün olmayabilir. Piyasada çeşitli kalitelerde farklı rokfor peynirleri mevcuttur.
Divle Obruk Peyniri: Rokfor peynirine alternatif olarak “Türk rokforu” olarak da bilinen Divle Obruk peynirini kullanabilirsin. Karaman’ın Üçharman köyünde, yerin 36 metre altındaki mağaralarda üretilen nadide bir peynirdir. Koyun ve keçi sütünden üretilen ve oldukça kaliteli bir peynir olan Divle Obruk peyniri, aroması ile Fransız rokforunu aratmaz ve yerli üretim olduğu için de rokfora kıyasla daha uygun fiyatlıdır.
Küflü Peynir: İç Anadolu ve Ardahan yöresinde oldukça meşhur olan bu peynir türü, tulum peynirinin soğuk ortamda nemlendirilmesi ile elde edilir. Eritilerek tüketildiğinde çok lezzetlidir ve bunu da rokfor peynirine bir alternatif olarak kullanabilirsin.
Göğermiş Peynir: Erzurum yöresine ait meşhur göğermiş peynir, civli peynir ve lorun karıştırılıp hijyenik, serin ve karanlık bir ortamda küflendirilmesi ile elde edilir. Rokforla aynı şekilde penicillium küfü kültürleriyle yapılan bir peynirdir ve en makbulü açık yeşil renkli olanlarıdır. Göğermiş peynir, rokfor peynirine harika bir alternatiftir.
Rokfor peyniri rüştünü ispatlamış ve lezzeti tartışılmaz bir noktaya taşınmıştır. Ancak yerine kullanabileceğin yerli üretim alternatifler de oldukça etkileyicidir. Sen de yeni reçetelerinde bu peynirleri kullanarak harika lezzetlere imza atabilirsin. Ellerine sağlık.