Portakal ile Yapılacak Tatlılar
Keklere, kurabiyelere, pastalara çok yakışan; çikolata ve kakao ile nefis bir uyum yakalayan portakal meyvesini kullanarak özel lezzetler hazırlayabileceğin gibi klasik reçeteleri de değerlendirebilirsin. Bazen yalnızca suyunu kullanabilir; kurutup tatlı hamuruna katabilir veya kabuk rendesini sunum için tercih edebilirsin. Biraz ilham almak için portakal ile yapılabilecek tatlılar listesine bir göz at istersen.
- Portakallı Kek
- Portakallı Kurabiye
- Portakallı Chesecake
- Pelte
- Portakal Lokumu
- Portakallı İrmik Helvası
- Portakallı Revani
- Portakallı Puding
- Sakızlı Portakallı Muhallebi
- Portakallı Turta
Menüne Yakışacak: Özel Portakallı Lezzetler
Genellikle hafif tatlılar sunmayı seviyorsan veya misafirinin seçtiği ana yemeğe böyle bir bitirişi yakıştırıyorsan; portakallı seçenekleri gönül rahatlığı ile önerebilirsin. Ancak bu tatlılar dışında da portakalı pek çok farklı tarifte değerlendirebilmen mümkündür. Eğer çalıştığın yerde kahvaltı servisi varsa; kış aylarında portakal reçeli / marmelatı yapmayı düşünebilirsin. Mis gibi kokusu ve damaklarda bıraktığı “fresh” his ile el hünerini ispatlaman için son derece iyi bir karar olabilir. Tabii portakalı aldığın tarlanın doğallığından ve üreticiden emin olman koşulu ile…
Özellikle pasta şeflerinin çeşitli tatlılarda, en çok da yaş pastalarda kullandığı portakal kreması hem çok lezzetli olur hem de önceden hazırlayıp kavanozlarda ve uygun koşullarda saklarsan pratik bir alternatif olarak öne çıkar.
Meyve kurularını da pek çok reçetende değerlendirebilirsin şefim. Bu anlamda portakal kuruları fazlasıyla işine yarayabilir. Yuvarlak biçimde dilimleyip kurutursan ve erittiğin bitter çikolataya batırıp soğutursan muhteşem bir lezzet ortaya çıkacaktır. Üstelik özellikle yılbaşı kutlamaları ve özel kokteyl türü davetlerde de göz kamaştıran bir sunum olur.
Sorbe ya da dondurma yalnızca yaz mevsiminde mi tüketilir? Elbette hayır şefim. Misafirlerine sunacağın yemeklerde bir tür geçiş elementi olarak portakallı sorbeden destek alabilirsin. Hem yiyenlerin ağızlarını temizleyecek hem de taptaze bir lezzet verecek olan sorbeyi istersen greyfurt ve mandalina ile zenginleştirebilirsin.
Meyve salatası da son derece ideal bir hafif ikram olabilir. İstersen yalnızca turunçgillerden oluşan bir salata hazırlayabilir; üzerine de taze krema sıkabilirsin. Krema çeşitleri ile ilgili detaylı bilgiyi burada bulabilirsin.
Portakallı ve Tuzlu Yemekler
Söz konusu portakal ile yapılan tarifler olunca ilk etapta aklına tatlı reçeteleri gelmesi normal şefim ancak emin ol ki; birbirinden orijinal tuzlu tariflere de portakal çok yakışır. Bazı et marinasyonlarında, sosların içinde asit dengesi kurmak için ya da yarı tatlı sunmak istediğin ekmekler için portakalı kullanabilirsin. Başka neler olabilir dediğini duyar gibiyiz; şöyle sıralayalım:
- Kayısılı ve Portakallı Kereviz
- Portakal Soslu Ördek
- Portakallı Yer Elması
- Portakallı Ekşi Mayalı Ekmek
- Portakallı Et Sote
- Fırında Portakallı Balık
- Portakallı Somon
- Portakallı Sebze Çorbası
- Portakallı Tavuk Pirzola
Meyve sebze atıklarının geri dönüştürülmesi konusunu da sıklıkla burada konuşuyoruz şefim, biliyorsun. Portakal kabuğu da bu anlamda yaratıcılığa açık bir besindir. Portakal kabuğu ile ne yapılır diye soracak olursan; tazı hazırlamış olduğun reçeline ekleyebilirsin. Lokum kıvamında şekerlemeler yapabilirsin ya da fırında kurutup tatlılarının üzerinde şık sunumlar oluşturmak için kullanabilirsin. Farklı meyvelerle özgün tarifler oluşturmak içinse her zaman bize başvurabilirsin. Farklı kış meyve ve sebzelerini reçetelerinde değerlendirmek istersen bu içeriğimizi de okumadan geçme. İstersen avokado ile ne yapılır sorusunun cevabını da öğrenebilirsin!