Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

kumkuat

Kamkat Meyvesi Bakımı

Akdeniz havzasında yetiştirilen kamkat ağaçları genellikle yazın yani temmuz ya da ağustosun aylarının sonlarında çiçek açar. Kamkat ne zaman meyve verir diye merak ediyorsan; Eylül gibi üzerinde meyve oluştuğunu görebilirsin. Bir kamkat ağacına sahipsen toprağın nemini kontrol ederek sulama yapmalısın. Eğer kamkatı saksıda yetiştiriyorsan; saksı alt tabanının delikli olmasına, bitkinin güneş alan bir yerde konumlandırılmasına ancak çok dik gelen öğle güneşine maruz kalmamasına dikkat etmelisin. Soğuk havalarda ise rüzgar, esinti gibi hava akımı olan noktalardan durmadığından emin olmalısın. Akdeniz iklimi bitkisi olduğundan 15 derecenin altındaki oda sıcaklıklarını sevmediklerini de unutma! Her yıl toprağını değiştirmek de iyi bir fikir olacaktır. 

kumkuat

Kamkat Meyvesinin Faydaları

Tıpkı diğer turunçgiller gibi önemli bir C vitamini kaynağı olan kamkatın faydaları pek fazladır. İstersen meyve olarak tüketebileceğin gibi istersen de kendi tariflerinde deneyebileceğin bu besin beden sağlığın için de bulunmaz bir nimet olarak öne çıkar. 

  • Ağız sağlığını kamkata emanet edebilirsin. Ağız içindeki bakterileri temizleme özelliği sayesinde daha sağlıklı dişlere ve gülüş tasarımına kavuşabilirsin. 
  • Cildinin daha canlı ve parlak görünmesi için dengeli bir şekilde kamkat tüketebilir, menülerine kamkatlı tarifler ekleyebilirsin. 
  • Vücudundaki ufak yaralanmaların iyileşmesine destek olur. 
  • İçeriğindeki vitamin ve mineraller ile sindirim sisteminin çok daha aktif biçimde çalışmasına yardımcı olur. 
  • Kendini yorgun hissettiğin günlerde diyetine ekleyeceğin kamkat, seni daha dinamik, canlı hissettirecek ve kan dolaşımını hızlandıracağı için üzerindeki yorgunluğu da alacaktır. 
  • Hafif baş ağrısı ya da kas ağrısı gibi şikayetlerinde de yine destek olarak kamkata başvurabilirsin. 
  • Bazen meyvesini yemek yerine suyunu sıkıp içmeyi de tercih edebilirsin. Hazımsızlıkla ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsan, böylesi senin için daha uygun olabilir. 
  • Az şekerli bir kamkat reçeli mide sağlığın için faydalı olabilir. Asit düzenleyici özelliğinden bu şekilde yararlanabilirsin. 
  • Kamkat saçlar için de bulunmaz bir doğal ilaçtır. Daha güçlü, daha sağlıklı ve parlak saçlar için içeriğinde kamkat meyvesi ya da suyu bulunan maskeler hazırlayabilir; dökülme sorununu için kullanabilirsin. 

Kamkat Bitkisi Neden Meyve Vermez?

Eğer kamkatını saksıda yetiştirmek istiyorsan, öncelikle yukarıda belirttiğimiz bakım şartlarını yerine getirmelisin. Eğer son derece sağlıklı bir bitkin olduğunu düşünüyorsan ama yine de vakti geldiğinde meyve vermiyorsa; bir tür bitkisel hormon olan gibberellik asit kullanabilirsin. Bitkilerde ve mantarlarda bulunan bu hormonun organik sertifikalı olanlarını tercih edebilirsin. Bu müdahalen sonrasında kamkat bitkinin meyve vermeye başladığını göreceksin. Ancak eğer bitki, beklediğinden daha çok meyvelenirse mutlaka seyreltme yapmalısın. Böylece bir sonraki sene de sağlıklı bir şekilde meyve vermeye devam edecektir. 

kumkuat

Kamkatlı Tarifler 

Meyvesini kabuğu ile birlikte tüketebileceğin bu faydalı besin, aynı zamanda çeşitli tatlılar ve özgün reçetelerde de kendine yer bulabilir. Kek, kurabiye, pasta veya turta gibi tatlı tariflerinde deneyebileceğin kamkatın en ideal kullanım alanı da reçellerdir. Kamkat reçeli muhteşem kokusu ve ıtırlı tadıyla kahvaltı sofralarının en özgün tadı olmaya aday! Hala denemediysen şefim, hemen şimdi kolları sıvamalısın. Belki de leziz bir kamkat marmelatı hazırladıktan sonra cheesecake'inin üzerine sos olarak dökerek sunmayı da deneyebilirsin…

 

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu