Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Türk mutfağında birçok yemeğin birden fazla versiyonuna ve reçetesine ulaşmak mümkün. Ancak söz konusu köfte olduğunda durum biraz daha farklı: Kesin bir sonuca ulaşılmamış olsa da Türkiye’de 290’dan fazla köfte çeşidi olduğu tahmin ediliyor. Üstelik söz konusu çeşitlerin bir kısmı coğrafi işaret tescili de taşıyor.

köfte çeşitleri

Sen de ülkemizin en popüler köfte çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmaya ya da bilgilerini tazelemeye ne dersin şefim? Menüye yeni köfte çeşitleri ve tarifleri eklemeyi düşünüyorsan aşağıdaki liste sana yol gösterebilir. Misafirlerine mükemmel köfteler sunmak için değerlendirebileceğin köfte hazırlama ipuçları rehberine de göz atabilirsin. 

İnegöl Köfte

Bursa’nın İnegöl ilçesinin sembol lezzetlerinden olan İnegöl köftenin yapımında, dana kaburgası ve kuzu eti bir arada kullanılıyor. Esasen kökeni Bulgaristan’ın Filibe şehrinde bulunan Pazarcık ilçesi olan bu köftenin reçetesinde, diğer birçok köfte çeşidinin aksine yumurta ve ekmek yok. İnegöl köfte yapımında, sinirleri alınan etler bir gün arayla iki kez geniş aynalı kıyma makinesinde çekiliyor. Kıymanın soğan ve baharatlarla birlikte yoğurulması sonucunda hazırlanan köfteler, ızgarada pişiriliyor. İnegöl köftenin ağızda dağılan yumuşacık yapısını elde etmek için ise karbonat kullanılıyor. 

köfte çeşitleri

Tekirdağ Köfte

Marmara Bölgesi’nin en ünlü köfte çeşitleri arasında yer alan bir diğer lezzet ise Tekirdağ köfte şefim. Yaklaşık bir asır önce Tekirdağ’da yaşayan bir ustanın kendine has yöntemleriyle geliştirdiği bu reçetenin ünü, yıllar içinde tüm ülkeye yayılmış. Geçmişte tat köftesi ve Hacıköylü köftesi isimleriyle de anılmış olan bu lezzet, 2020 yılında coğrafi işaret tescilini de almış. Orta yağlı parça etin çekilmesiyle elde edilen kıymadan yapılan Tekirdağ köfte; ekmek, soğan, sarımsak ve baharat eklemeleriyle enfes bir lezzete kavuşuyor. Köftenin elastik yapısının sırrı ise köfte harcının şekillendirilmeden önce tepsilere basılarak bir süre dinlendirilmesinde saklı. 

köfte çeşitleri

İzmir Köfte

İzmir’in en özel lezzetlerinden biri olan İzmir köftenin yapımında orta yağlı koyun kıyması kullanılıyor. İki defa çekildikten sonra soğan, maydanoz, ekmek içi ve baharatlarla harmanlanan kıyma, şekillendirilerek köfte formuna kavuşuyor. İzmir köftenin şekli de ızgarada pişirilen köfte çeşitlerine kıyasla farklı şefim. Oval şekilde yuvarlanan köfteler elma dilim patateslerle birlikte yağda kızartılıyor. Daha sonra köfte ve patatesler, domatesli sosla çeşnilendirilerek fırına atılıyor. Böylelikle ortaya, sulu yemek kategorisinde de değerlendirilen harika bir lezzet çıkıyor. 

Islama Köfte

Sakarya’nın en popüler tatlarından biri olan ıslama köfte de coğrafi işaret tescilli değerlerimiz arasında. 20. yüzyıl başlarında Balkanlar’dan ülkemize yapılan göçler sonucu coğrafyamıza kazandırıldığı düşünülen bu lezzet; dana kıyma, ekmek içi ve baharatlar kullanılarak hazırlanıyor. Ancak ıslama köftenin en ayırt edici özelliği, soslanarak kızartılan mayalı kara fırın ekmeğiyle birlikte servis edilmesi. Ekmeğin sosuna yaklaşık yarım gün boyunca ağır ateşte kaynatılan kemik suyu ekleniyor. 

Akçaabat Köfte

köfte çeşitleri

Trabzon’un Akçaabat ilçesinden çıkarak tüm ülkeye yayılan Akçaabat köfte, dana etinden çekilen kıyma ile iç yağının buluşması sayesinde meşhur lezzetine kavuşuyor. Akçaabat köfte de reçetesinde yumurta bulunmayan lezzetler arasında. Yapımında yalnızca ekmek içi, sarımsak ve baharatlar kullanılıyor. Yassı forma getirilen köfteler; ızgarada, odun ya da kömür ateşinde pişiriliyor.

Pideli Köfte

köfte çeşitleri

Bursa’nın en meşhur lezzetlerinden birinin İskender kebabı olduğunu biliyorsun şefim. Pideli köfteyi de İskender’in köfteli versiyonu olarak adlandırmak mümkün. Ekmekle kıymanın bir arada çekilmesi ve yaklaşık bir gün dinlendirildikten sonra baharatlarla birlikte yoğrulması ile hazırlanan harçtan ceviz büyüklüğünde köfteler elde ediliyor. Izgarada pişirilen köfteler; küp küp doğranmış pideler, yoğurt, salçalı sos ve kızgın tereyağı eşliğinde servis ediliyor. 

Düzce Köftesi

Düzce köftesinin reçetesinde yalnızca yağlı döş kıyma, soğan, mısır unu ve baharatlar var şefim. Yapımında yağlı et kullanılması nedeniyle Düzce köftesinin içine fazladan hiç yağ eklenmiyor. Köftenin yapımında orta kalınlıkta ve yalnızca bir kez çekilen kıyma kullanılıyor. Meşe odunundan yapılmış kömür ateşinde ve ızgarada pişirilen köfteler, et tutkunlarına özel bir lezzet sunuyor. 

Tire Şiş Köfte

Tire kebabı olarak da anılan Tire şiş köfte, aralarda dinlendirilerek üç kez çekilen dana kıymanın yalnızca tuzla harmanlanması sonucunda hazırlanıyor. Elde edilen köfte harcı, çelik şişlere sarıldıktan sonra odun ateşinde pişiriliyor. Soslu köfte çeşitleri arasında yer alan bu lezzetin sosunda domates kullanılıyor şefim. Domates sosu, yoğurt, kızgın tereyağı ve maydanoz eşliğinde servis edilen Tire şiş köfte, hem göze hem de mideye hitap eden bir sunuma sahip. 

Balaban Köfte 

Eskişehir’in ünlü köftesi Balaban köftenin servis şekli, pideli köfteye oldukça benziyor. Ancak Balaban köftenin yapımında servis edilen pideler, öncesinde sıcak et suyu kullanılarak ıslatılıyor. Balaban, Tatarcada “çok büyük” demek. Balaban köftenin sunum şekli ve porsiyonları da bu sözcüğün anlamının hakkını veriyor.  

İçli Köfte

Son olarak, özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan iller olmak üzere, Türkiye’nin neredeyse her şehrinde farklı reçetelerle karşımıza çıkabilen bir köfte çeşidinden bahsedelim şefim: İçli köfte! İçli köftenin harcı kıyma, soğan, ceviz içi ve baharatlar kullanılarak hazırlanıyor. Ancak söz konusu malzemeler yöreden yöreye farklılık gösterebiliyor. İnce bulgurun yoğrulmasıyla elde edilen dış harcın içine kıymalı harç ekleniyor ve köfteler koni formuna getirilerek kapatılıyor. 

Yağda kızartılarak servise hazır hale getirilen içli köfte, misafirlerine hem aperitif hem de ana öğün olarak sunabileceğin benzersiz bir lezzet şefim. Bu esnada reçeteye kendi yorumunu da katabilir, tekniğine ve tecrübene en uygun içli köfte tarifini seçebilirsin. 

Elbette misafirlerine sunabileceğin köfte çeşitleri sözünü ettiğimiz seçeneklerle sınırlı değil. Ancak keşfe devam etmek istiyorsan hazırlaması birbirinden pratik 11 farklı köfte reçetesi daha senin tarafından incelenmeyi bekliyor. Ayrıca, catering firmalarına özel mükemmel ve  kazançlı köftenin sırları hakkında verdiğimiz ipuçlarına da göz atmayı unutma. Misafirlerinin, köfte çeşitleri isimleri ile zenginleşen menünde damak zevklerine uygun lezzetli alternatifler bulabileceğinden hiç şüphen olmasın. 

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu