Ticari bir mutfak işletirken mutfak hijyeni en dikkat edilmesi gereken konudur. Üretim Yapılan Yerler ve Hizmet Bölümleri için restoran temizleme kontrol listesini kullanarak mutfak hijyeninizi en yüksek düzeyde tutun.
-
ÜRETİM YAPILAN YERLER KONTROL LİSTESİ:
HİZMET BÖLÜMLERİ KONTROL LİSTESİ:
Günlük:
Günlük:
- Tüm (kesme tahtaları ve gereçler dahil olmak üzere) yüzeyleri temizleyin.
- Dondurma makinelerini ve diğer makineleri temizleyin
- Fritözleri silin.
- Çöp kutularını ve geri dönüşüm kutularını temizleyin ve boşaltın.
- Yerleri silin (müşterilerin bastığı zeminler dahil).
- Izgaraların folyo tabanlarını değiştirin.
- Tüm önlükleri, bezleri ve şef kıyafetlerini yıkamaya gönderin.
- Izgaraları temizleyin.
- Çöp kutularını boşaltın ve temizleyin.
- Tüm besinleri etiketleyin ve üstünü kapatın.
- Davlumbaz filtrelerini bulaşık makinesinde sterilize edin.
- Masaları temizleyin.
- İçecek tabancalarını, muslukları ve lavaboları temizleyin.
- Sandalye, masa, bar ve kabin gibi yüzeyleri temizleyin.
- Yerleri elektrik süpürgesiyle süpürün.
- Yerleri paspaslayın ve temizleyin.
- Tüm tuvaletleri her vardiyada birkaç kez temizleyin.
- Menüleri temizleyin.
- Baharatlık ve tuzlukları silin.
- Rafların ve diğer dekoratif eşyaların tozunu alın.
- Bar tablalarını kaldırın ve değiştirin.
Haftalık:
Haftalık:
- Buzdolaplarını, soğutucuları ve fırınları temizleyin ve sterilize edin (imalatçının talimatları uyarınca)
- Duvarları temizleyin (gerekli ise).
- Girişi temizleyin (cam kapı, kapı kolları ve çerçeveler).
- Yerleri ve halıları elektrik süpürgesine çekin.
- Kahve makinelerini sterilize edin.
- Yerleri yüzey temizleyici ile temizleyin.
- Fotoğraf çerçevelerini, tavan fanlarını, duvarları temizleyin (gerekli ise).
- Süpürgelikleri temizleyin.
- Sandalye ve masaların ayaklarını silin.
Aylık:
- Tüm yağları temizleyin (fritöz, tezgahlar, fırın ve ocaklar).
- Dondurucuları silin.
- Buz kutularını boşaltın ve temizleyin.
- Tavanları temizleyin.
- Mutfak ekipmanlarını temizleyin ve kontrol edin (bıçak keskinliği, buzdolabı sıcaklığı, fırın ve termometre kalibrasyonu)